Σταθάκης: Κρίσιμο έτος το 2016-Αστάθεια, αν παραταθεί η πρώτη αξιολόγηση

Σταθάκης: Κρίσιμο έτος το 2016-Αστάθεια, αν παραταθεί η πρώτη αξιολόγηση

Στην ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να μην δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας, αναφέρθηκε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίοςπαραδέχτηκε και προβλήματα με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του στο Mega, είπε χαρακτηριστικά πως «η πρώτη αξιολόγηση όπως έχει φανεί και στο παρελθόν εάν παραταθεί, θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας».

Όπως σημείωσε η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Αναγνώρισε ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης – δανειστών, τονίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

Κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την κόκκινη γραμμή της, σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών. «Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

ΔΝΤ

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα. Μάλιστα, δεν διέψευσε τις πληροφορίες για τη διάσταση απόψεων με το Ταμείο ειδικά στο συνταξιοδοτικό.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι «το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων».

Συνταξιοδοτικό

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός, έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές. Υπό αυτή την έννοια, αναζητάει τα χρήματα που απαιτούνται, για να είναι βιώσιμο το σύστημα μεσοπρόθεσμα.

Διαβεβαίωσε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η προσκόλληση στη συμφωνία του Αυγούστου και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Περί πρόωρων εκλογών

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση» για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων, ενώ εκτίμησε ότι οτιδήποτε σε αυτή τη φάση «παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε».

«Το 2016 παραμένει ένα κρίσιμο έτος, εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει, περίπου το 70% του προγράμματος», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Αναπτυξιακός νόμος

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός επισήμανε ότι έχει τελειώσει, καθώς έχει ήδη δοθεί σε Κομισιόν, θεσμούς και αντιπολίτευση και αναμένονται τα τελικά σχόλια πριν κατατεθεί άμεσα πλέον στη Βουλή.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments