ΓΓ ΟΗΕ: Ανοίξτε τα σύνορα

ΓΓ ΟΗΕ: Ανοίξτε τα σύνορα

Έκκληση προς τις χώρες τις Ευρώπης και των Βαλκανίων να ανοίξουν τα σύνορά τους, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, δια του εκπροσώπου του Στεφάν Ντουζάρικ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε -στην οποία γίνεται ειδική αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα- αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό συνοριακών περιορισμών κατά μήκος της βαλκανικής οδού, περιλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της πΓΔΜ.

Υπογραμμίζει ότι τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συμβαδίζουν με την Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει αμείωτος και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 2,6 εκατ. πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, αναγνωρίζει την πίεση που υφίστανται πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο καλεί όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους και να δράσουν σε πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης και παράλληλα να αφήσουν ανοικτές τις νομικές οδούς για πρόσβαση των προσφύγων σε άσυλο.

Κλείνοντας, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για “πραγματική ανάγκη για καταμερισμό των ευθυνών σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Το προσφυγικό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments