Εκλογές με λίστα και μεγάλες αλλαγές στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Εκλογές με λίστα και μεγάλες αλλαγές στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Του Κώστα Πασίση
Ηρωική έξοδο Τσίπρα από το Μαξίμου, βλέπουν στην Συγγρού και στη Ν.Δ ετοιμάζονται για εκλογές. Ο κομματικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, το γαλάζιο πρόγραμμα υπό επεξεργασία, ενώ άρχισαν και επαφές για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, εκτιμάται ότι ο Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες μέχρι τον Ιούλιο, πριν εκπνεύσει το δεκαοκτάμηνο, ώστε οι εκλογές να γίνουν με λίστα.

Όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση, με το προσφυγικό και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ασφαλιστικό-φορολογικό, οι εκλογές είναι μονόδρομος για τον Πρωθυπουργό, αν θέλει να παραμείνει παίχτης στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό», επισημαίνει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ ο οποίος μετέχει στον πρωινό καφέ της Συγγρού.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές που πιστεύουν ότι «ο Τσίπρας δεν βιάζεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τραβήξει το κάρο όσο πάει». Ωστόσο η άποψη αυτή πλέον είναι μειοψηφία στη Συγγρού.

Στο ερώτημα, αν θέλει εκλογές η ΝΔ, οι απαντήσεις δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες. Πρωτοκλασάτα στελέχη μεταξύ των οποίων η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νίκος Δένδιας αναφέρουν ότι το κόμμα δεν θέλει εκλογές, αλλά και δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ν.Δ, θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει το ασφαλιστικό και δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που απέκλεισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Συνέδριο-γαλάζιες λίστες

Προτεραιότητα αυτή την περίοδο για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η άρτια διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ και η ανεύρεσή των νέων προσώπων που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

¨Όσον αφορά το συνέδριο θα επιχειρηθεί μια συνολική ανασυγκρότηση του κόμματος. Θα αλλάξει το καταστατικό και θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος.

Ο στόχος είναι το κόμμα να γίνει περισσότερο λειτουργικό και ευέλικτο. Μέσα από το συνέδριο θα αναδειχθούν νέα πρόσωπα που σταδιακά θα γίνουν η εμπροσθοφυλακή της νέας ηγεσίας της ΝΔ.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι στο συνέδριο θα γίνει αναφορά στη ιδεολογική φυσιογνωμία της Ν.Δ, αλλά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και αλλαγές.

Απόφαση του προέδρου της ΝΔ σε αυτό το θέμα είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες με την ισχυρή καραμανλική τάση του κόμματος. Η Ν.Δ θα παραμείνει ένα κεντροδεξιό κόμμα, όπως το όρισε ο ιδρυτής της.
Ειλημμένη απόφαση όμως είναι και οι σαρωτικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Εδώ η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί από την αρχή. «Οι σίγουροι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές. Από κει και πέρα ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει άλλη υποχρέωση», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από αυτό τον γενικό κανόνα εξαιρούνται οι βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Όπως είναι σήμερα οι συσχετισμοί στην Κ.Ο, ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα και κατά κοινή ομολογία αυτό θα πρέπει αλλάξει. Άλλωστε αυτό αποτελεί μια κοινή πρακτική για όλους τους προέδρους, ανεξαρτήτως κόμματος.

Κομβικό ρόλο στη συγκρότηση των γαλάζιων ψηφοδελτίων θα παίξουν ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, ο Νικ Παπαθανάσης, γενικός διευθυντής της Ν.Δ, Λευτ. Αυγενάκης, ως αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, ο Μακάριος Λαζαρίδης, διευθυντής του γραφείου τύπου και ο Κ. Κυρανάκης, επικεφαλής της καμπάνιας του κ. Μητσοτάκη στα «νέα μέσα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Ν.Δ και πρόσωπο εμπιστοσύνης του προέδρου της Ν.Δ, έδωσε το στίγμα για τους νέους υποψήφιους βουλευτές, κατά την παρουσίαση των αξόνων του γαλάζιου προγράμματος. «Η ΝΔ αλλάζει. Σηματοδοτούμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία.

Πέρα από τα αξιόλογα κομματικά στελέχη αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, θέλουμε να ανανεώσουμε τη ΝΔ σε επίπεδο προσώπων και θέσεων. Η ΝΔ κάνει άνοιγμα στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο που έχει ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments