Η Μέρκελ θα προτείνει χαλάρωση των μέτρων λόγω προσφυγικού

Η Μέρκελ θα προτείνει χαλάρωση των μέτρων λόγω προσφυγικού

Μια νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και πίσω από αυτή βρίσκεται η Γερμανία, η οποία υπό τον φόβο της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, εμφανίζεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει, αλλά και να πείσει τους εταίρους και δανειστές μας, ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του οικονομικού προγράμματος λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Προϋπόθεση γι’ αυτό θα θέσει την πλήρη ανταπόκριση της Αθήνας σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ώστε οι ροές προς την κεντρική Ευρώπη να είναι ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle την αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως εξετάζει η Ανγκελα Μέρκελ, εξαιτίας των πιέσεων που υπάρχουν απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, επικαλούμενη το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), ηγετικοί κύκλοι των χριστιανοδημοκρατών αναφέρουν πως το Βερολίνο δεν εξετάζει πλέον χωριστά το ελληνικό πρόγραμμα και την προσφυγική κρίση.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα κάνει προσπάθειες να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μπορεί να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσεχές Eurogroup, για παράδειγμα.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ επιδιώκει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους της, όχι μόνο ως προς την αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Σόιμπλε: Η Γερμανία έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, οι άλλες χώρες όχι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Γιατί αλλάζει στάση η Γερμανία

Ουσιαστικό ρόλο στην αλλαγή τακτικής του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, όπως όλα δείχνουν, έχουν διαδραματίσει δύο γεγονότα:

Πρώτον, η παρέμβαση του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιού, ο οποίος προχθές στη Σύνοδο των G-20 στη Σαγκάη του ζήτησε να συνυπολογίσουν οι Θεσμοί ότι το προσφυγικό έχει επηρεάσει δυσμενώς την προσπάθεια της Ελλάδος για να πιάσει τους στόχους της στα δημοσιονομικά και τον κάλεσε να επιδείξουν «καλή θέληση» ώστε να κλείσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση και η Ελλάδα να μπορέσει να πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί.

Δεύτερον, τη κοινή γνώμη η οποία βλέπει ότι όντως δεν έχει επιδειχθεί κοινοτική αλληλεγγύη στην περίπτωση της Ελλάδος σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό και ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν φόβοι πως η χαλαρή στάση της ΕΕ ίσως, τελικά, λειτουργεί υπονομευτικά στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Spiegel Που χαρακτηρίζει ντροπιαστικές για την Ευρώπη της εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα και επιρρίπτει γι’ αυτό ευθύνες στην ΕΕ αφού αναγνωρίζει ότι λόγω οικονομικής κρίσης η χώρα μας δεν έχει πολλές δυνατότητες στο ζήτημα αυτό.

Πληροφορίες του Spiegel αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Ως τώρα η κυβέρνηση έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτή την επιλογή, διευκρινίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει τώρα τις χώρες της ΕΕ να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση.

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments