Αγνωστο πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί-Σε τεταμένο κλίμα το Euro Working Group, με μετωπική Χουλιαράκη-Βελκουλέσκου

Αγνωστο πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί-Σε τεταμένο κλίμα το Euro Working Group, με μετωπική Χουλιαράκη-Βελκουλέσκου

Αγνωστο πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο, καθώς η συνεδρίαση του Euro working Group έγινε σε υψηλούς τόνους, λόγω της αντιπαράθεσης του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, και δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τα πιεστικά ερωτήματα που απηύθυνε ο κ. Χουλιαράκης προς την Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς το Ταμείο διατηρεί πολύ σκληρή γραμμή στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρέμεινε σιωπηλή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά το ρεπορτάζ, διαφωνίες υπήρξαν και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος δεν απέφυγε την κριτική του κ. Χουλιαράκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των Θεσμών υπάρχει «χάσμα» και οι Ευρωπαίοι (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΜΣ) δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Πηγή των Βρυξελλών επισήμανε ότι «παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» και πως όλα πλέον δείχνουν ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα; Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να μην απάντησε…

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ για το αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε η κυρία Βελκουλέσκου αναφέρουν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Στο EWG δεν συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλαδας, κλπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

«Η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ’ αυτό μας ελέγχει».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης στη συνέντευξή του στο Star, είπε ότι δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο και προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν ήθελα τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πρόβλημα που η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ», επισήμανε και πρόσθεσε: «Καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και χωρίς το Ταμείο. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments