Η ΕΕ δίνει 700 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες οι οποίοι αναζητούν δίοδο για Ευρώπη μέσω Ιονίου και Ιταλίας

Η ΕΕ δίνει 700 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες οι οποίοι αναζητούν δίοδο για Ευρώπη μέσω Ιονίου και Ιταλίας
  • Τη διαχείριση της βοήθειας θα έχουν ΟΗΕ και ΜΚΟ-Δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση;

Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους στήριξης της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει ήδη τη χώρα μας με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν καταστήσει την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, αλλά οι πρόσφυγες αναζητούν νέες οδούς διαφυγής προς την Ευρώπη, μιας και τα Σκόπια εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς την θαλάσσια οδό του Ιονίου.

Σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ θα συνεδριάσει και θα καθορίσει το νέο τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες θα ενισχύουν μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στους κόλπους της ΕΕ, αφού μέχρι σήμερα η βοήθεια αφορούσε τρίτες χώρες.

Επιφορτισμένος να εισηγηθεί το θέμα είναι ο Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, το συνολικό ποσό της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί (κάποιες πηγές αναφέρουν πως θα είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια), θα διανεμηθεί είτε μέσω των ΜΚΟ είτε απευθείας στους πρόσφυγες, με την μορφή κουπονιών.

Καθίσταται έτσι σαφές, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εμπλοκή στην διαχείριση του όποιου ποσού, καθώς είτε αυτό θα διοχετευθεί μέσω πχ του Ερυθρού Σταυρού ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είτε απευθείας στους ανθρώπους αυτούς.

Στην πρώτη περίπτωση θα ισχύει η δέσμευση ότι το ποσό θα χρησιμοποιείται για την δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών ή την κάλυψη άλλων αναγκών των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή του ελληνικού κράτους, ενώ στην δεύτερη, οι πρόσφυγες θα προμηθεύονται ειδικά κουπόνια που θα χρησιμοποιούνται είτε ως αντίτιμο ενοικίου είτε ακόμα και για αγορά προϊόντων σίτισης και πρώτων αναγκών.

Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα καθίσταται σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης θέλουν να αποφύγουν την ανάμιξη του επίσημου ελληνικού κράτους, προφανώς γιατί η ίδια η ΕΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα κι ενώ η ροή προσφύγων- μεταναστών δεν ανακόπτεται, αντίθετα με τη βελτίωση του καιρού αναμένεται να αυξηθεί, το πρόβλημα στη χώρα μας λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το πρώτο δίμηνο του 2016 κατεγράφη ότι στην Ελλάδα εισήλθαν 120.565 άνθρωποι από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται διάσπαρτοι στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα. Στην πρωτεύουσα το βάρος σηκώνουν το λιμάνι του Πειραιά, το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η πλατεία Βικτωρίας και ο Ελαιώνας, ενώ στα σύνορα το βάρος σηκώνει η Ειδομένη όπου οι πρόσφυγες φθάνουν κατά κύματα με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τις 10.000, με ό,τι κινδύνους συσσωρεύει η εκεί παρουσία τους.

Οι Σκοπιανοί, κρατούν κλειστά τα σύνορα (χθες πέρασαν μόλις 85 άτομα) και οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αναζητούν νέους τρόπους διαφυγής στην Ευρώπη.

estia

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα στο βασικό της θέμα η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ κυκλώματα διακινητών δραστηριοποιούνται ήδη στις ακτές της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου με σκοπό να ξεκινήσουν δρομολόγια για να περνάνε πρόσφυγες στις ιταλικές ακτές, προσβλέποντας σε ακριβό αντίτιμο για την μεταφορά τους. Εκτίμηση της εφημερίδας είναι ότι «η επόμενη φάση του προσφυγικού δράματος θα παιχθεί στη δυτική Ελλάδα». Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι στο παιχνίδι θα μπει και η Αλβανική μαφία προσφέροντας τους πρόσφυγες και μετανάστες ένα συντομότερο θαλάσσιο ταξίδι από τις δικές τους ακτές.

Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν προβλέπεται να έχει αποτελέσματα, κυρίως γιατί πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «βολευτεί» με την τακτική των Σκοπίων να κρατούν κλειστά τα σύνορα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων προσβλέποντας στην προώθηση των δικών της αιτημάτων προς την ΕΕ, και θέλοντας να κάνει το «καλό παιδί» σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που από το προσφυγικό και των περιορισμό των ροών προς τις χώρες τους κρίνεται και η πολιτική τους επιβίωση, κρατούν σκοπίμως τα σύνορα κλειστά. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν τις κυβερνήσεις εκείνες που θέλουν να κρατούν μακριά την ευθύνη της εισόδου προσφύγων στις χώρες τους, αλλά ταυτόχρονα δεν «τσαλακώνουν» την εικόνα τους αρνούμενες την είσοδό τους ή τη διέλευσή τους από τα δικά τους εδάφη.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments