Τσίπρας προς Τουσκ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της στο προσφυγικό

Τσίπρας προς Τουσκ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της στο προσφυγικό

«Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές.

ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Αυτό σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών. Να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη. Πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων. Ζητάμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης αλλά και απευθείας από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ».

Επίσης διαμήνυσε ότι «η χώρα μας δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους απ’ όσους πρόσφυγες τις αναλογούν στην Ευρώπη των 28». «Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι αποκλεισμοί χωρών από συζητήσεις που τους αφορούν. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν. Ολοκληρώσαμε τα hotspot και με ταχύτατους ρυθμούς κατασκευάζουμε κέντρα μετεγκατάστασης και υπερβαίνουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί. Δεν πραγματοποιούμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές».

Από την δική του πλευρά ο Τουσκ απηύθυνε έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και να μην εμπιστεύονται τους διακινητές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι μία χώρα transit.

«Από την Αθήνα κάνω έκκληση στους οικονομικούς παράτυπους μετανάστες. Μην έρθετε στην Ελλάδα. Μην ξοδέψετε άσκοπα τα χρήματά σας διακινδυνεύοντας τη ζωή σας», είπε ο Τουσκ.

Επιπλέον, εξέφρασε την πίστη του στη συνθήκη Σένγκεν και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι διχόνοιες διότι διαλύουν την εμπιστοσύνη, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφευχθεί και η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εύκολη λύση έξω από τους κανόνες της Σένγκεν. Υπογράμμισε, δε, ότι «η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι θα μεταβεί άμεσα στην Τουρκία, καθώς όπως είπε, «το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα. Τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν γρήγορα».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments