Το προσφυγικό παρέμεινε, μέχρι στιγμής, το μόνο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι ετέθη ζήτημα για συζήτηση κι άλλων θεμάτων, όπως επί παραδείγματι το ζήτημα συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο επανέφερε στο τραπέζι ο Βασίλης Λεβέντης, αλλά κανείς εκ των λοιπών συμμετεχόντων δεν ψήφισε υπέρ της προτάσεώς του.
Πριν από λίγο, στις 5.20 μμ, αποχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος διαφωνούσε με ζητήματα που εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ οι λοιποί αρχηγοί προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αποχωρεί γιατί δεν συμφωνεί με το αλισβερίσι της κυβέρνησης με την ΕΕ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί δεν συμφωνούσαν σε ζητήματα όπως ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Διαφωνία υπάρχει επίσης και επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσουν κλειστά κέντρα κράτησης, με τον Πρωθυπουργό αρχικώς να αρνείται την πρόταση, αλλά στη συνέχεια να υποχωρεί.
Σε ό,τι αφορά τα της οικουμενικής πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Λεβέντη να τονίζει ότι σήμερα το βράδυ πρέπει να κλείσει το θέμα της οικουμενικής και να προκύψει άλλος πρωθυπουργός. Και την Φώφη Γεννηματά να του απαντά ότι την ώρα που η χώρα πάει στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, δεν μπορούμε να τορπιλίσουμε τη συζήτηση επί του μείζονος θέματος που είναι το προσφυγικό.
Είναι σαφής και διαρκής η ανάγκη να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τέτοια ζητήματα τώρα επειδή κάποιοι επιμένουν σε οικουμενική, είπε, ενώ πριν την έναρξη του Συμβουλίου πληροφορίες ήθελαν την Φ. Γεννηματά να διευκρινίζει ότι θα παραμείνει στο τραπέζι ακόμη και αν δεν τεθεί το ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου τις βασικές θέσεις της Προεδρίας, δηλαδή ότι λύση πρέπει να βρεθεί βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά από την ΕΕ με εφαρμογή των κανόνων από όλους.
Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί πλαίσιο συνεννόησης έχει ήδη φανεί καθώς ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη κίνηση ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, παρέχοντας φάκελο με πλήρη στοιχεία, ο οποίος ενδεικτικά περιέχει αριθμούς προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, πληροφορίες για τις υποδομές, υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες κλπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα δημιουργίας και κλειστών κέντρων κράτησης για τους οικονομικούς μετανάστες, μία από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο πακέτου μέτρων με το οποίο προσήλθε στο Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μέχρις στιγμής η κυβέρνηση προχωρά με ό,τι επιβάλλει η Συνθήκη της Γενεύης και η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, δυνάμει της οποίας οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Το προσφυγικό είναι θέμα εθνικής σημασίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο οποίος αναμένει να γυρίσει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής με απτά αποτελέσματα.
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην προοπτική άσκησης βέτο, καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια ενέργεια θα βλάψει τη χώρα αντί να την ωφελήσει.
Εξάλλου επισήμανε την πάγια θέση του ότι συμψηφισμός του μεταναστευτικού με την αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνει, διότι η χώρα πιθανώς να βγει ηττημένη.
Τόνισε δε ότι η ΝΔ δεν δίνει καμία λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των νησιών που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι θα έπρεπε να γίνεται απευθείας μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού, καθώς θεωρεί ότι δεν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περνούν μέσα από την Ελλάδα για να φθάσουν πχ στην Ολλανδία, όπως είπε.
Εξέφρασε άλλωστε την αντίθεση του κόμματος στη συμμετοχή – εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τη δέσμη 10 προτάσεων του Ποταμιού, όπου κύρια θέση έχει η σύσταση του συντονιστικού οργάνου με υπερυπουργό συντονιστή, η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των χώρων όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες – μετανάστες αλλά και η δημιουργία πλωτών hotspots. Ενώ επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί κάθε δυνατή μορφή πίεσης στην Τουρκία.
Η σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε, συνεχιζόταν στις 5.30 μ.μ.
Τι λέει η ΝΔ για τη σύσκεψη
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Αυτή την ώρα είναι υπό επεξεργασία κοινό ανακοινωθέν με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου.