Χωριστή ομάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας. Απόφαση της ΔΟΕ.

Χωριστή ομάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας. Απόφαση της ΔΟΕ.

Συμβολική καταρχήν η απόφαση της ΔΟΕ, αλλά με βαρύνουσα ηθική και πολιτική σημασία. Τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέντε έως δέκα προσφύγων υπό την Ολυμπιακή σημαία ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι οι αθλητές χωρίς εθνόσημο που θα προκριθούν, θα συνθέσουν την ομάδα «Πρόσφυγες Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων».

«Θα πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας» για τα εκατομμύρια των προσφύγων ανά τον κόσμο, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Αξιωματούχοι της ΔΟΕ έχουν ήδη συντάξει λίστα με 43 υποψήφιους αθλητές, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και άλλοι, και η τελική επιλογή θα γίνει τον Ιούνιο. Η ομάδα των προσφύγων θα παρελάσει κανονικά με την Ολυμπιακή σημαία στην τελετή έναρξης στο Ρίο στις 5 Αυγούστου. Η ΔΟΕ θα προσφέρει στους πρόσφυγες προπονητές, συνοδούς και στολές.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, Κάρλος Αρθουρ Νούζμαν, απάντησε στη γαλλική εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και του 2020, λέγοντας ότι «η υποψηφιότητά μας ήταν καθαρή». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Ρίο ήταν ορθή και ανοιχτή σε κάθε έλεγχο, ωστόσο οι γαλλικές αρχές δηλώνουν ότι βρίσκονται στο επίπεδο της επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν, στην έρευνα που άρχισε από τον Δεκέμβριο.

Προχθές ο κ. Μπαχ είχε δηλώσει ότι δεν έχουν δοθεί κάποια σχετικά στοιχεία στη ΔΟΕ από τις γαλλικές αρχές. Είπε πάντως ότι «γνωρίζουμε πως κανένας οργανισμός, καμία αρχή δεν είναι άτρωτη από τη διαφθορά».

Ο κ. Νούζμαν είπε ακόμη ότι ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε θα προσκληθεί στους Αγώνες του Αυγούστου. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιρικός παράγοντας, που συμπληρώνει φέτος τα 100 του χρόνια, έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλο διαφθοράς μέσω μιας αμαρτωλής εταιρείας μάρκετινγκ της FIFA, αλλά ο κ. Νούζμαν δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας».

Η χώρα του πάντως βλέπει την οικονομική της κρίση να διογκώνεται, με τη χαμηλότατη πώληση εισιτηρίων (μόλις στο 47% του συνόλου για τους Ολυμπιακούς και στο 15% για τους Παραολυμπιακούς) να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ύφεση 3,8% που εμφάνισε η βραζιλιάνικη οικονομία το 2015 σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία. Ωστόσο ελπίζουν ότι η ζήτηση μέχρι τότε θα αυξηθεί μαζί με το τουριστικό ρεύμα.

Πηγή: NonPaperNews.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments