Ειδικό software θα εντοπίζει όσους χρωστούν στα ταμεία

Ειδικό software θα εντοπίζει όσους χρωστούν στα ταμεία

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες των ταμείων καθώς το υπουργείο Οικονομίας επιστρατεύει ειδικό software για να τους εντοπίζει.

Το σαφάρι αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2016 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με στόχο να πλήξει τη στρατηγικά οργανωμένη εισφοροδιαφυγή των Ταμείων.
Στη φαρέτρα του ΚΕΑΟ που διαχειρίζεται βαρύ χαρτοφυλάκιο 15,3 δισ. Από 272.400 κακοπληρωτές προστίθεται φέτος ένα καινούριο «ηλεκτρονικό όπλο» που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης στόχευσης και διαχείρισης των οφειλών.

Με ειδικό λογισμικό σύστημα θα συνδυάζονται πέντε κατηγορίες κριτηρίων:
• Το ύψος, η παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής.
• Η νομική μορφή, η δραστηριότητα, η συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, η καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά.
• Η ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
• Η ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά.
• Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Χρέη 12 δισ. ευρώ από τις εποχές της… ευμάρειας
Από τα συνολικά χρέη ύψους 15,3 δισ. Ευρώ που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, μόλις το 19,8% δηλαδή 2,9 δισ ευρώ, είναι χρέη κρίσης. Το υπόλοιπο 80,82% έρχεται ως «προίκα» από εποχές ευμάρειας, δηλαδή από το 2009 και νωρίτερα. Σχεδόν μισοί οφειλέτες (οι 105.000 από τους 270.000) χρωστάνε μέχει 15.000 ευρώ, αλλά το συνολικό «φέσι» που έχουν φορέσει στα Ταμεία δεν ξεπερνά τα 836 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, 1.028 μεγαλοφειλέτες χρωστούν συνολικά 1,2 δισ, αφού ο καθένας έχει χαρτοφυλάκιο χρεών από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω. Τα περισσότερα χρέη συγκεντρώνουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments