ΚΚΕ: Κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδος σε πόλεμο σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης στη ΣΥΡΙΑ

ΚΚΕ: Κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδος σε πόλεμο σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης στη ΣΥΡΙΑ

Τον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδος σε περίπτωση που ο πόλεμος στη Συρία γενικευθεί, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξέδωσε η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ.

Στην απόφαση-ανακοίνωση σημειώνει καταρχήν ότι «οι αρνητικές για τα λαϊκά συμφέροντα εξελίξεις, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, βεβαιώνουν ότι το βάρβαρο και αντιλαϊκό, σε κάθε πτυχή και εκδήλωσή του, ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο καπιταλισμός, δεν εξανθρωπίζεται».

Ειδικότερα για τις τρέχουσες εξελίξεις επισημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από τη δυσκολία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει την προβλεπόμενη από το 3ο Μνημόνιο «αξιολόγηση» «και κυρίως να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και των άλλων προαπαιτούμενων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι στην καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, έχουν συμβάλει οι μεγάλες εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ συσχετίζει τις δυσκολίες της κυβέρνησης και με την στάση «των άλλων αστικών κομμάτων που δεν στηρίζουν ανοιχτά τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ συμφωνούν με την ουσία τους, με προφανή στόχο να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση και να κρατήσουν αποστάσεις από την ψήφο που έδωσαν στο 3ο μνημόνιο, το οποίο εμπεριέχει -και μάλιστα περιγράφει αναλυτικά- τα αντιλαϊκά μέτρα».

Αναφέρει πως στις προαναφερθείσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, προστίθενται και οι δυσχέρειες που απορρέουν από το οξυμένο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων και μεταναστών.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εξέλιξη του προβλήματος. Συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ψήφισε και συμφώνησε σε αποφάσεις που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα και στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια.

Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη και τα hot spots διαλογής των προσφύγων» αναφέρει η απόφαση του κόμματος το οποίο καλεί το λαό «να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν και να απαιτήσει τη σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Να εντείνει την αλληλεγγύη του απέναντι στα θύματα του ιμπεριαλισμού, να απομονώσει τις ρατσιστικές – ναζιστικές – φασιστικές συμμορίες».

Το ΚΚΕ θεωρεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό «μετά από πρόταση των Γερμανίας-Τουρκίας και συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, με προσχηματικές διαφοροποιήσεις», καθώς η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ενισχύει, τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην Συρία, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο και για πιο ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο «Συριακό», και για κλιμάκωση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, π.χ στη Λιβύη.
Λόγω των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή, μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, το ΚΚΕ κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο «άμεσης εμπλοκής της χώρας στην περίπτωση γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «συνολικά η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αυξάνει τους κινδύνους, αποθρασύνει και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Υπογραμμίζοντας άτι βάση όλων των αντιθέσεων που οξύνονται είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, διεθνώς και στην ΕΕ, παραθέτει στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης».
«Η “αδιάλλακτη” στάση του κουαρτέτου το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την ολοκλήρωση της “αξιολόγησης”, καθώς και οι διαφορετικές θέσεις για την “αξιολόγηση” και τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, δεν απορρέουν μόνο από στενά οικονομικά κίνητρα και δεδομένα, αλλά εκφράζουν τις γενικότερες αντιθέσεις για την προοπτική της Ευρωζώνης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για το grexit, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης, για να κάμψει τις αντιδράσεις προς την πρότασή της για το μέλλον της Ευρωζώνης», αναφέρει η απόφαση, προσθέτοντας ότι «τα παραπάνω διαψεύδουν την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, γιατί θα οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη διασφάλιση της πορείας στην Ευρωζώνη που θα είναι προς το συμφέρον του λαού.

Η κυβέρνηση κρύβει ότι και στη φάση της όποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν, ενώ την ίδια στιγμή η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα – μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης».

Το ΚΚΕ αναφέρεται στις κινήσεις της κυβέρνησης προς το Ισραήλ, το Ιράν και στην διατήρηση «αντιφατικών σχέσεων ανταγωνισμού και συνεργασίας με την Τουρκία» βάσει του στρατηγικού στόχου της αστικής τάξης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και σημειώνει ότι «το πρόσφατο μνημόνιο ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη στις οικονομικές ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι πιέσεις για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, με βάση ουσιαστικά ένα νέο διχοτομικό σχέδιο “τύπου Ανάν”», αναφέρει η απόφαση του Κόμματος.
Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αντιθέσεων, «που διαμορφώνουν συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας και δυσκολίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος», το ΚΚΕ προσθέτει ότι «βασικό στοιχεία των διεργασιών αναμόρφωσης αποτελούν, από τη μια, η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου διπολισμού ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναγκαίου για τη λειτουργία του συστήματος κυβερνητικής εναλλαγής και εγκλωβισμού λαϊκών μαζών με αποπροσανατολιστικά διλήμματα και, από την άλλη, η επιδίωξη για “εθνική συναίνεση και συνεννόηση” στην εφαρμογή αναδιαρθρώσεων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Αυτά τα στοιχεία είναι αντιφατικά, γι’ αυτό και δύσκολο να εξισορροπήσουν».
Παραθέτοντας στη συνέχεια λεπτομερώς τις εκτιμήσεις του για τις εν εξελίξει πολιτικές διεργασίες το ΚΚΕ εκτιμά ότι «το στοιχείο της σχετικής κυβερνητικής αστάθειας και της ρευστότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν θα εκλείψει άμεσα και εύκολα».

«Τα αστικά επιτελεία προτιμούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κλείσει την “αξιολόγηση”, να ολοκληρώσει το πακέτο αναδιαρθρώσεων, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για άλλα πολιτικά ενδεχόμενα, όπως εκλογές ή νέα κυβέρνηση ευρύτερης κομματικής αποδοχής από την παρούσα Βουλή. Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα εξελίξεων, το ΚΚΕ θα εντείνει την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική του ετοιμότητα και δράση», τονίζει η απόφαση.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τους νέους και τις νέες των λαϊκών δυνάμεων σε επαγρύπνηση και αγωνιστική αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική δράση, προχωρά σε αποτίμηση των πρόσφατων εργατικών-αγροτικών-λαϊκών κινητοποιήσεων και την πολιτική άλλων δυνάμεων, ενώ επισημαίνει ότι «ο ταξικός αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο εμφανίζεται, αλλά και ο εργατικός – λαϊκός παράγοντας έχει ευθύνη να μην εγκλωβίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, σε “αριστερές” ή “εθνικιστικές” παγίδες, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και εξουσίας».

Εκτιμά ως ιδιαίτερα επικίνδυνη την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στους αγρότες «αρκετές φορές κρύβοντας ακόμα και την πραγματική πολιτική της ταυτότητα, προκειμένου να επηρεάσει, να εξαπατήσει ευκολότερα δυνάμεις που εκλογικά ακολούθησαν τη ΝΔ» και υπογραμμίζει ότι «η Χρυσή Αυγή ουσιαστικά δεν απορρίπτει την ΕΕ, αλλά επιζητεί “βελτίωση” της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτήν. Καλλιεργεί το μίσος προς τους άλλους λαούς, τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και μετανάστες, αξιοποιώντας τις συνέπειες από τη διογκούμενη εισροή και τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η δράση του στο εργατικό-λαϊκό κίνημα οδηγεί σε άνοδο του κύρους του που πρέπει να αποκρυσταλλωθεί με την διαμόρφωση «στέρεων ιδεολογικών και οργανωτικών δεσμών» και καλεί σε ένταση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής δράσης του με άξονα συνολικά την πολιτική του πρόταση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, «με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για την εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει τις σχέσεις εκμετάλλευσης, θα οργανώσει και θα διευθύνει την παραγωγή, την οικονομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις σχέσεις με τις άλλες χώρες προς όφελος της λαϊκής ευημερίας».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments