Κοτζιάς: Φταίει η μετάφραση που δεν απάντησα στον Τούρκο ομόλογο μου

Κοτζιάς: Φταίει η μετάφραση που δεν απάντησα στον Τούρκο ομόλογο μου

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα- χωρίς επιτυχία- επιχείρησε σήμερα το πρωί στο Mega, ο Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με τις unfair δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που προκάλεσαν αίσθηση και πολλά ερωτήματα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη χλιαρή αντίδραση του, έναντι του ομολόγου του, στη μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου. Ωστόσο και η σημερινή στάση του κ. Κοτζιά δικαιώνει όσους θέτουν ερωτήματα για την γενικότερη υποτονική εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο σ’ ένα σημείο που διαφωνούμε, ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί, αφήνοντάς τους να πεθάνουν», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις κοινές του δηλώσεις.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο Mega δικαιολόγησε το ύφος της δικής του απάντησης λέγοντας ότι η διερμηνεία των λεγομένων του Τούρκου ομολόγου του που δεν ήταν λέξη προς λέξη, ενώ εκτίμησε ότι ο Τσαβούσογλου «δεν είχε την πρόθεση να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αλλά να αποφύγει να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε».
«Δεν τον δικαιολογώ καθόλου. Καλού κακού απάντησα μη τυχόν και η διερμηνεία δεν έπιασε κάτι. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω εκ των υστέρων είναι ότι στα τουρκικά φαίνεται πως λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης», σχολίασε ο κ. Κοτζιάς για να συμπληρώσει «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να τη λένε οι Τούρκοι και με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι στις συνομιλίες με την Τουρκία, τη Δευτέρα και την Τρίτη, «θα ακουστούμε όπως ακουγόμαστε συχνά από τους Ευρωπαίους εταίρους. Εδώ έχουμε όμως να κάνουμε και με αποκλίνοντα συμφέροντα που πρέπει να βρουν κοινό τόπο και παρανομαστή».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του περί 150.000 προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι επρόκειτο για προσωπική του γνώμη για το πόσους πρόσφυγες αντέχει να φιλοξενήσει προσωρινά η χώρα, έχοντας την επίγνωση σχετικών μελετών.

Αντίδραση από Γ. Κεφαλογιάννη

Προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τουρκού υπουργού Εξωτερικών ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος κάλεσε τον κ. Κοτζιά να πάψει να είναι “χαμένος στη μετάφραση” και να καταδικάσει έστω και καθυστερημένα τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου».

Όπως επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης η Τουρκική πλευρά, μέσα μάλιστα στην έδρα της Ελληνικής Διπλωματίας, επιχείρησε χθες να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ της κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας και των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων που αφορούν την έρευνα και διάσωση. Και υπογράμμισε ότι προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθ’ οιονδήποτε τρόπο

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Κεφαλογιάννη: «Ο κ. Κοτζιάς, λίγες μόνο μέρες μετά την ατυχή εμφάνισή του ως τηλεοπτικού σχολιαστή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, παρέμεινε απλός θεατής απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Η Τουρκική πλευρά, μέσα μάλιστα στην έδρα της Ελληνικής Διπλωματίας, επιχείρησε χθες να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ της κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας και των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων που αφορούν την έρευνα και διάσωση.

Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Η ελληνική κυριαρχία επί του συνόλου της ελληνικής επικράτειας, χερσαίας και θαλάσσιας, είναι πλήρως κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών.

Η δε προσπάθεια της Τουρκίας να την αμφισβητήσει εμμέσως με πρόσχημα την έρευνα και διάσωση, επικαλούμενη δήθεν την ανθρωπιστική διάσταση, δεν είναι μόνο καινοφανής, αλλά προφανώς αποβλέπει στο να συντηρήσει πολιτικές μεθοδεύσεις της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας.

Είναι λυπηρό και τραγικό συνάμα, ότι ο παριστάμενος Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς παρέλειψε να υπενθυμίσει τα αυτονόητα στην προκλητική αυτή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του.

Στη συνεχή διπλωματική απομόνωση της χώρας μας, προστίθεται τώρα και η αφωνία απέναντι στις σαφείς προσπάθειες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Καλούμε τον κ. Κοτζιά να πάψει να είναι “χαμένος στη μετάφραση” και να καταδικάσει έστω και καθυστερημένα τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments