Μέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία- Ο Σουλτάνος Ερντογάν έθεσε υπό τον έλεγχό του τη Zaman

Μέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία- Ο Σουλτάνος Ερντογάν έθεσε υπό τον έλεγχό του τη Zaman

Ο Σουλτάνος Ερντογάν θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του και τον Τύπο και δεν ενδιαφέρεται για τις εικόνες ντροπής που εξελίχθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας ZAMAN την οποία έθεσε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης!!!

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, αλλά και αντλίες νερού για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση 2.000 και πλέον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της γειτονικής χώρας, μετά την απόφαση των αρχών να αναλάβουν τον έλεγχό της.

Τουρκικό δικαστήριο διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας Zaman, αλλά και της αγγλόφωνης έκοδσης “Today’s Zaman.”

Στην σαββατιάτικη έκδοσή της, που πρόλαβε να τυπωθεί πριν την έφοδο στα γραφεία της, η Zaman (με κυκλοφορία γύρω στα 650.000 φύλλα) καταγγέλλει ότι ο Τύπος διανύει μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του, με τους ακόλουθους τίτλους σε μαύρο φόντο:

«Το Σύνταγμα ανεστάλη. Ο τουρκικός τύπος βιώνει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του. Η μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας κατασχέθηκε παρά την διαβεβαίωση του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η ελευθεροτυπία αποτελεί κόκκινη γραμμή για μας».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την δικαστική απόφαση που έθετε τον όμιλο Feza Media Group στον οποίο ανήκει η Zaman, υπό κρατικό έλεγχο, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του μέσου στην Κωνσταντινούπολη, ρίχνοντας δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και χθες, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «θα δώσουμε μάχη για έναν ελεύθερο Τύπο».

«Πιστεύω ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη και αν χρειαστεί να γράφουμε πάνω στους τοίχους. Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να φιμώσεις τα μέσα στην ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της Zaman, Abdulhamit Bilici, λίγο πριν την αστυνομική έφοδο.

Η ηλεκτρονική σελίδα της Zaman πάντως δεν έχει «πέσει» και εξακολουθεί να φιλοξενεί επικριτικά της κίνησης των αρχών, άρθρα.

Ο έλεγχος της Zaman αποφασίσθηκε από το τουρκικό καθεστώς, καθώς οι τουρκικές αρχές υποπτεύονται ότι η εφημερίδα διατηρεί σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.
Χθες το πρωί τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη γνωστών επιχειρηματιών με την κατηγορία χρηματοδότησης της ομάδας του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται βασικός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν.

Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Boydak Holding, Μεμντούχ Μποϊντάκ, τον πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αλλά και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην εταιρία.
ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία του Τύπου
Η Τουρκία, ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οφείλει «να σέβεται» την ελευθερία του Τύπου, υπογράμμισε σήμερα η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζοντας τα γεγονότα.

«Η ΕΕ διαρκώς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες ειδικά αφιερωμένης στη μεταναστευτική κρίση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments