Στο παρά πέντε να τιναχθούν όλα στον αέρα στο Προεδρικό- Γιατί αρπάχτηκαν Τσίπρας με Γεννηματά (Οι διάλογοι)

Στο παρά πέντε να τιναχθούν όλα στον αέρα στο Προεδρικό- Γιατί αρπάχτηκαν Τσίπρας με Γεννηματά (Οι διάλογοι)

Στο κόκκινο ανέβηκε το θερμόμετρο χθες στο Προεδρικό, όταν κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αρχικώς ο Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως η Φώφη Γεννηματά έθεσαν ζήτημα οικουμενικής ή ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαιτεί σε κάθε περίπτωση να περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Με την έναρξη της συνεδρίασης το θέμα της οικουμενικής ετέθη από τον κ. Λεβέντη. Η αρχική ένταση ξεπεράστηκε από τον χειρισμό του Προέδρου, ο οποίος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία όπου ο κ. Λεβέντης απομονώθηκε.

Στη συνέχεια όμως, αν και η κυρία Γεννηματά είχε ψηφίσει να μη συζητηθεί ζήτημα οικουμενικής, έβγαλε χειρόγραφες σημειώσεις από την τσάντα της και κατευθύνθηκε στους πρακτικογράφους ενώ τις διένειμε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε αυτές περιέχονταν η απαίτησή της να περιληφθεί στο ανακοινωθέν η άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την προσφυγική κρίση και πως απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επί μία και πλέον ώρα, στο Προεδρικό επικρατούσε «κόλαση» με έντονους διαλόγους οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές κατεγράφησαν ως εξής:

• Τσίπρας: «Με κοροϊδεύεις; Είναι δυνατόν να μπει αυτό στο ανακοινωθέν; Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος! Κρατάς μια αρνητική στάση, τινάζεις την σύσκεψη στον αέρα, όπως ο Λεβέντης».

• Γεννηματά: «Πρόσεξε πώς μιλάς σε μένα. Εγώ έχω σαφή εθνική στρατηγική άποψη και θέση. Εδώ και ένα μήνα που σε συνάντησα σου έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Εμένα η άποψή μου είναι ότι έχεις αποτύχει και αυτό δεν θα μου αρνηθείς να το καταγράψω.

• Μητσοτάκης: «Αν σκοπεύεις να επιμείνεις σε αυτά, εγώ αρνούμαι να υπογράψω το τελικό ανακοινωθέν»

• Καμμένος: «Αυτά είναι μικροπολιτική, τι είναι αυτά που λες;»

• Γεννηματά: «Αυτή είναι η άποψή μου και θέλω να καταγραφεί. Κυριάκο, δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείσαι το δικό μας δικαίωμα να καταγράψουμε την αντίρρησή μας, όταν στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε βάλει αστερίσκο. Αν διαφωνείς, κατάγραψε και εσύ τις διαφωνίες σου όπως και ο Σταύρος, όπως έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε».

Η ένταση συνεχίστηκε αμείωτη με την Φώφη Γεννηματά να επιμένει μέχρι τέλους ενώ συνεργάτες της εξέφραζαν την απορία τους για την ένταση με την οποία αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τον Τσίπρα και τον Καμμένο το καταλαβαίνουμε, ο Κυριάκος γιατί; Μήπως επειδή κατάλαβε ότι την πρόταση Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έπρεπε να την καταθέσει ο ίδιος ως αξιωματική αντιπολίτευση;» διερωτούνταν με νόημα.

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός εκτός από τα καλά λόγια για την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη να ασκούν έντονη κριτική. Μάλιστα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Μπροστά στον κίνδυνο να αποδειχθεί φιάσκο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πίεζε με ένταση.

Παυλόπουλος: «Δεν γίνεται να βγούμε από εδώ χωρίς να έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν».
Δεδομένου ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει, ενώ ο Β. Λεβέντης είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει, η ώρα περνούσε και η πίεση στο προεδρικό ανέβαινε διαρκώς.

Τελικώς, βρέθηκε κοινός τόπος με την προτελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου γίνονταν παραπομπή στα πρακτικά που τηρήθηκαν.

«Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά» αναφέρει η ανακοίνωση της Ηρώδου του Αττικού, την οποία συνυπέγραψαν τελικά όλοι (Τσίπρας, Καμμένος, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης) αλλά όχι οι Β. Λεβέντης και Δ. Κουτσούμπας.

Πάντως στελέχη της ΝΔ τόνιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης στο Προεδρικό τήρησε εθνική και όχι κομματική στάση, γιατί το προσφυγικό είναι πλέον εθνικό ζήτημα
Η εκδοχή της κυρίας Γεννηματά
Την δική της εκδοχή έδωσε η κυρία Γεννηματά, πάντως μιλώντας στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” Αρχικά διέψευσε τη χροιά των διαλόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρχε ένταση.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αδιανόητο άλλα να λέει κανείς στα πρακτικά, άλλα να λέει όταν γράφεται η ανακοίνωση και άλλα να λέει έξω στις κάμερες. Πρέπει να έχουμε όλοι μια καθαρή και έντιμη στάση, οι στιγμές είναι εξαιρετικά δύσκολες, κρίσιμες και ιστορικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι “ο καθένας εκεί μέσα είχε τη δική του οπτική γωνία. Θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός” και αναφέρθηκε στη λογική του ώριμου φρούτου. Επιπλέον, διαφώνησε με την στάση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος όπως είπε ένιψε τας χείρας του από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τα περί “τρόικας εσωτερικού” που κυκλοφόρησαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η κ. Γεννηματά είπε ότι, όπως μαθαίνει, επρόκειτο περί διαρροής από το Μέγαρο Μαξίμου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διαρροή να διαψευστεί σήμερα, συμπληρώνοντας πως “με ενοχλεί άλλο να λες μέσα και άλλο έξω”.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments