Αυστριακή Der Standard: Η ΕΕ θα κλείσει τον βαλκανικό διάδρομο-Η μέγιστη δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα

Αυστριακή Der Standard: Η ΕΕ θα κλείσει τον βαλκανικό διάδρομο-Η μέγιστη δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα

Ένα δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη Δευτέρα θα ανακοινώσουν το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες!!!

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι έχει δει προσχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Παράλληλα, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρει, σύμφωνα με την Der Standard, μια συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, για τους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της θα είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για την μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες αναφέρει ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ όσα έχουν δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.

Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου.

Η πρόοδος του σχεδίου θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

Το δημοσίευμα πάντως έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, αν και επισημαίνεται ότι αυτό που κυκλοφορεί στην Αυστρία ως σχέδιο δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments