Απεβίωσε ο “νονός” του email

Απεβίωσε ο “νονός” του email

“Ενας πραγματικός ηγέτης στο χώρο της τεχνολογίας, ο Ρέι ήταν ο άνθρωπος που έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρχή της ιστορίας των υπολογιστών δικτύου. Με το έργο του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο κόσμος – και όμως, παρά τις επιτυχίες του, παρέμεινε ταπεινός, ευγενής και γενναιόδωρος με το χρόνο του και τα ταλέντα του”, είπε ο Μάικ Ντομπλ εκπρόσωπος της Raytheon για τον Ρέι Τόμλινσον, το “νονό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)”, ο οποίος απεβίωσε, προχθές Σάββατο στα 74 του χρόνια.

Ο Ρέι Τόμλινσον εργαζόταν στο παράρτημα της Raytheon στο Καίμπριτζ, της Μασαχουσέτης. Ο Τόμλινσον καταγόταν από το Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ σπούδασε στο Πολυτεχνείο Rensselaer και το ΜΙΤ τη δεκαετία του 1960. Όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εργαζόταν για την εταιρεία Bolt Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies.
Ο κλάδος της τεχνολογίας αντέδρασε με λύπη στο θάνατο του Τόμλινσον, ο οποίος απέκτησε ιδιαίτερη φήμη μετά την εφεύρεσή του το 1971 -ενός προγράμματος για το Arpanet, της πρώιμης μορφής διαδικτύου-, το οποίο επέτρεπε την ανταλλαγή ατομικών μηνυμάτων μεταξύ χρηστών υπολογιστών από διαφορετικούς διακομιστές.

Σύμφωνα με ένα κύριο άρθρο που έγραψε γι΄αυτόν το περιοδικό Forbes το 1998, ο Τόμλινσον έδειξε το σύστημα σε συνάδελφό του και μετά είπε, “Μην το πεις σε κανέναν! Κανονικά δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με κάτι τέτοιο”. Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια όταν η χρήση του email έγινε γνωστή με την διάδοση των ατομικών υπολογιστών.

Η εφεύρεσή του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στις αγορές, τις τραπεζικές συναλλαγές και στο πως κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από τη μια πλευρά του Ωκεανού στην άλλη. Ο Ρέι Τόμλινσον είχε βραβευτεί από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments