Γιατροί χωρίς Σύνορα: Επικριτικοί προς την ΕΕ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Επικριτικοί προς την ΕΕ

Σκληρή κριτική στις αποφάσεις της ΕΕ ασκούν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, τους δε Ευρωπαίους ηγέτες τους κατηγορούν ότι έχουν χάση την επαφή με την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, και η επιχειρούμενη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του κυνισμού τους.

Για κάθε πρόσφυγα που θα ρισκάρει την ζωή του στην θάλασσα και θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας άλλος θα έχει την ευκαιρία να φτάσει από την Τουρκία στην Ευρώπη, υπό το προτεινόμενο σχέδιο επανεγκατάστασης, παρατηρούν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο απόηχο των χθεσινών διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί την Ευρώπη για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, και την εγκαλεί πως προβαίνει σε ψυχρούς υπολογισμούς που «μειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε αριθμούς» και αρνείται από αυτούς που το έχουν ανάγκη «κάθε ανθρώπινη μεταχείριση» αδιαφορώντας για το δικαίωμά τους να αναζητήσουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

«Στην Ειδομένη, όπου οι ομάδες μας υποκαθιστούν της Ευρωπαϊκή Ένωση και φροντίζουν πάνω από ένα χρόνο για ζητήματα που θα έπρεπε να έχει αναλάβει, βλέπουμε τις συνέπειες αυτών των μη ρεαλιστικών και απάνθρωπων υπολογισμών στις ζωές και την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπενθυμίζουν πως οι άνθρωποι αυτοί «δεν είναι αριθμοί αλλά γυναίκες, παιδιά και οικογένειες», το 88% των οποίων έχουν διαφύγει από χώρες που «παράγουν πρόσφυγες» και θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με «απόλυτο σεβασμό» στα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

«Ξεκάθαρα, η Ευρώπη είναι πρόθυμη να κάνει οτιδήποτε, να συμβιβαστεί εις βάρος ακόμη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, για να ανακόψει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες της», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Κλείνοντας, η οργάνωση προτρέπει τους ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να εντείνουν την μεταναστευτική κρίση που εν μέρει «είναι απόρροια των ίδιων τους των πολιτικών επιλογών» και να προσφέρει την μόνη ρεαλιστική ανθρώπινη λύση: ένα ασφαλές και νόμιμο μονοπάτι, με ανθρωπιστική υποστήριξη και προστασία όσων το χρειάζονται.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments