Στη Σμύρνη ο Τσίπρας, με κουστωδία υπουργών

Στη Σμύρνη ο Τσίπρας, με κουστωδία υπουργών

Η προώθηση των διμερών σχέσεων περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Πρωθυπουργού ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Σμύρνη, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την άφιξη των κ.κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου στη Σμύρνη από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει στην αρχή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, αλλά και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες, μία του υπουργικού συμβουλίου και μία επιχειρηματιών.

Οι υπουργοί που ταξίδεψαν με τον κ. Τσίπρα στην Τουρκία είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Κοτζιάς, Θοδωρής Δρίτσας, Ελενα Κουντουρά, Γιάννης Αμμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας, Ολγα Γεροβασίλη.

Η συνάντηση αυτή, που θα συνοδευτεί από μια σειρά συμφωνιών, για δευτερεύοντα θέματα, θα δείξει ποια είναι η «επόμενη μέρα» στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, μετά και από τη «βροχή» αιτημάτων που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός για μια σειρά από κρίσιμα θέματα.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας το αίτημα της Άγκυρας για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό αν δεν αρθεί το τουρκικό casus belli», στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, εδώ και περίπου 20 χρόνια, θεωρεί «αιτία πολέμου» το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδας.

Στη Σμύρνη με επιχειρηματίες

Εκτός από τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό ταξίδεψαν στη Σμύρνη και 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς.
Το συμβούλιο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρίσκονται οι: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).

Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα. Στο φόρουμ αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments