Τι δήλωσαν Τσίπρας – Νταβούτογλου

Τι δήλωσαν Τσίπρας – Νταβούτογλου

Σε πολύ φιλικό κλίμα, με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κοινή συνέντευξη τύπου ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον Tούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της συνάντησης για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού αποκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του ως “φίλο Αχμέτ” και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία, αναφέρθηκε στην Σμύρνη που είναι συνδεδεμένη με μνήμες πολέμου και προσφυγιάς.

“Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο, της διαφορετικότητας. Κι αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ αυτό το συνέδριο. Γιατί αυτές οι μνήμες πρέπει να σηματοδοτούν την προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς μας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες σχετικά με την σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, αναφερόμενος στην συνέχεια στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

“Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάτι που μας επιβάλλουν οι εταίροι μας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για να λυθεί, γιατί ξέρουμε πως μπορεί να λυθεί. Είμαστε εδώ για να λυθεί το πρόβλημα στην Συρία, γιατί είμαστε απέναντι στην τρομοκρατία και την καταπίεση. Παράλληλα, για να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίχτυα των διακινητών, γιατί θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε την δυνατότητα τόσο σημαντικών οπλικών συστημάτων προκειμένου να έχει ο καθένας το κεφάλι του ήσυχο απέναντι στον άλλον και την ίδια στιγμή αυτά τα συστήματα να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο”, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ειδικότερα για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε:
“Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος για τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν ανθρώπους. Η Τουρκία πάνω από 2,5 εκατομμύρια και η Ελλάδα παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει προσφέρει ανθρωπιά, ειδικά οι κάτοικοι των νησιών μας. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχθούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη. Γι’ αυτό προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού, ταυτόχρονα παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών”, τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως το κοινό πρωτόκολλο επανεισδοχής δίνει ένα μήνυμα και σε ανθρώπους που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες πως δεν υπάρχει η βούληση και η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το ζήτημα των παραβιάσεων του Εθνικού μας εναέριου χώρου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αχμέτ Νταβούτογλου για την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας “ειλικρινή” την διαβεβαίωση του Τούρκου ομολόγου του για επίλυση του προβλήματος.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι «Οι σημερινές συμφωνίες θα αποτελέσουν την γέφυρα για ένα καλύτερα μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά έργα που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, αλλά και τα μεγάλα τραίνα που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη”, συμπλήρωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για καλύτερη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Όσον αφορά το προσφυγικό και στα αίτια που το δημιούργησαν, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εδώ και χρόνια εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Συρία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει επηρεαστεί πολύ από την προσφυγική κρίση.

“Η Ελλάδα χθες στην Σύνοδο Κορυφής και σήμερα εδώ απαντά “ναι” στην επίλυση του ζητήματος και συμφωνεί σε ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στο Αιγαίο”.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι «Σε πολύ φιλικό βαθμό συζητήσαμε τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους και τον ευχαριστώ γι’ αυτό εδώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή. Καλωσορίζω ξανά τον κύριο Τσίπρα και τους φίλους του”, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments