Δόκτωρ Τσίπρας κατά αγορών και δανειστών

Δόκτωρ Τσίπρας κατά αγορών και δανειστών

Την ευθύνη στις αγορές και στις λάθος συνταγές των δανειστών, έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αναποτελεσματική και κοινωνικά επιζήμια «οικονομία του χρέους». Το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά σε αυτό που ονόμασε οικονομία του χρέους.

«Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους.

Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.

Αυτό συνέβη στη χώρα μου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού.

Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ.

Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού» υπογράμμισε.

«Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;» αναρωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

«Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός , επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στους δανειστές της χώρας μας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments