Tζιμ Ντέιβις: ο Ελληνας ιδιοκτήτης των New Balance

Tζιμ Ντέιβις: ο Ελληνας ιδιοκτήτης των New Balance

Τα αθλητικά παπούτσια είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος υποδήματος αφού όλοι, ανεξαρτήτως του στυλ που έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους, έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι έτοιμο να φορεθεί σε ξεκούραστους περιπάτους.

Τα τελευταία χρόνια δίπλα σε διεθνή brands όπως η Nike, η Adidas, η Asics και η Reebok στέκεται η New Balance, η οποία διευρύνει τα μερίδια αγοράς στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας.

Σίγουρα αυτό που θα προκαλέσει μεγαλύτερη έκπληξη δεν είναι ο τρόπος που αναπτύσσεται αλλά το γεγονός ότι είναι μια πολυεθνική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

Ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας υποδημάτων είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ντέιβις, ο οποίος κατάφερε να αναδειχθεί φέτος στην πρώτη θέση της λίστας Forbes μεταξύ των άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 4,9 δισ. δολάρια.

Τα αθλητικά παπούτσια, τα casual υποδήματα, ακόμα και τα σανδάλια της New Balance γίνονται ανάρπαστα, πράγμα που αποτυπώθηκε και στον ισολογισμό του 2015 με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρα από την υπόδηση η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη δημιουργία ειδών ένδυσης και εξοπλισμού για το λακρός και το ποδόσφαιρο.

Αυτό που αναγνωρίζουν πολλοί στο πρόσωπο του Ντέιβις είναι πως πρόκειται για έναν από τους λίγους υποδηματοποιούς που εξακολουθούν και κατασκευάζουν τα παπούτσια τους στην Αμερική και όχι σε χώρες όπως η Κίνα και τα Βαλκάνια, στις οποίες προβαίνουν γνωστοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Σε ετήσια βάση το μέγεθος της παραγωγής ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια, με τις επενδύσεις του γνωστού επιχειρηματία να επεκτείνονται και σε άλλες δραστηριότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρεία που εδρεύει στη Βοστώνη άνοιξε καινούρια κεντρικά γραφεία στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 500 εκατομμυρίων για τη δημιουργία της Boston Landing, η οποία θα περιλαμβάνει στο εσωτερικό της ένα ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και σταθμό προαστιακού σιδηροδρόμου.

Επιπρόσθετα, στην τεράστια περιουσία του Davis περιλαμβάνεται μια σειρά από εμπορικά ακίνητα στο Gloucester, Mass καθώς και το εργοστάσιο κατεψυγμένων τροφίμων Birds Eye, όπου ο Ντέιβις και ένας συνεργάτης έχουν επιδοθεί στο χτίσιμο ενός ξενοδοχείου.

Ο ίδιος γεννήθηκε το 1943 στην Αμερική από Έλληνες γονείς που είχαν εγκατασταθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ως μετανάστες. Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Middlebury College, από όπου αποφοίτησε το 1966 και στη συνέχεια μπήκε ενεργά στον κόσμο του επιχειρείν. Το 1972 εξαγόρασε τη New Balance και μαζί με έξι άτομα προσωπικό, έφτιαχναν περίπου 30 ζευγάρια παπούτσια τρεξίματος την ημέρα.

Σήμερα, η εταιρεία έχει στο δυναμικό της πάνω από 4000 άτομα, ενώ είναι από τις πιο επιτυχημένες φίρμες παγκοσμίως. Η σύζυγος του, Άννα, ξεκίνησε να δουλεύει το 1977 στην εταιρεία στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, ενώ σήμερα είναι αντιπρόεδρος.

H New Balance αποτελεί μια ιστορική εταιρεία η οποία στη διάρκεια των χρόνων εξελίχθηκε και έφτασε να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών αθλητικών παπουτσιών διεθνώς.

Ιδρύθηκε το 1906 στο Bellmont της Μασαχουσέτης και για πενήντα χρόνια εξειδικεύονταν στην παραγωγή ορθοπεδικών παπουτσιών. Ωστόσο, στις δεκαετίες του ’50 και ’60 άρχισε να διαφοροποιείται και αυτό γιατί αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των δρομέων που κατέφευγε στην New Balance για να παραγγείλει αθλητικά παπούτσια ειδικών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποκτήσει μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την παρουσίαση του μοντέλου «320» που χαρακτηρίστηκε σαν το Νο1 αθλητικό παπούτσι της αγοράς και της έδωσε διεθνή υπόσταση. Από τότε ανέπτυξε μια σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών και τεχνολογικών καινοτομιών που την έφεραν στις πρώτες θέσεις πωλήσεων αθλητικών παπουτσιών σε όλο τον κόσμο. Παρέμεινε όμως ένας ταπεινός, χωρίς προσωπική προβολή μεγαλοεπιχειρηματίας στις ΗΠΑ, αλλά με μεγάλη κοινωνική προσφορά και δράση.

Πηγή: NonPaperNews.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments