Την αναθεώρηση του συστήματος των τριετιών για τον καθορισμό του μισθού εντός του 2016 και τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση, ζητεί στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
Η νέα απαίτηση του ΟΟΣΑ σκάει σαν «ρουκέτα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού έρχεται να προσθέσει άλλο ένα «αγκάθι» στα προβλήματα που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς Οργανισμού ο κατώτατος μισθός είναι μια από τις τελευταίες αγκυλώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά το επίπεδο της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αλλά ακόμα κι αν ευθυγραμμιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η αύξηση της παραγωγής θα είναι μόλις 0,2% σε βάθος δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο εν Ελλάδι κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές του Οργανισμού, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) κι αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι ίδιοι υπολογίζουν, δε, ότι αν προστεθούν οικογενειακά επιδόματα στις 3ετίας, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 818 ευρώ!
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του προτείνει τη σύνδεση του κατώτατού μισθού με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση και την ουσιαστική κατάργηση του συστήματος των 3ετιών εντός του 2016!!!
Φυσικά το ερώτημα είναι πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακόμα και χθες έταζε σε συνδικαλιστές ότι θα επαναφέρει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή και να κάνει νόμο τις προτάσεις – απαιτήσεις του ΟΟΣΑ