Αναστασιάδης: “Ναι” στο προσφυγικό μόνο με ανταλλάγματα

Αναστασιάδης: “Ναι” στο προσφυγικό μόνο με ανταλλάγματα

Η Κύπρος δεν πρόκειται να αποδεχθεί το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό χωρίς πρότερη υλοποίηση υποχρεώσεων από την Άγκυρα. Στην ξεκάθαρη αυτή προειδοποίηση προς τους εταίρους της ΕΕ προέβη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μέσω δημοσιεύματος των Financial Times.

Στο ρεπορτάζ με τον ενδεικτικό τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες», η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη: «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο».

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε να «καυχιέται» μετά την πρόσφατη σύνοδο για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, λέγοντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «προκλήθηκε καυγάς εντός της ΕΕ» και ότι οι εταίροι «υποχρεώθηκαν πραγματικά να στραφούν κατά των Ελληνοκύπριων με τρόπο σοβαρό».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές.

«Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε ‘όχι’ στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά δε τις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει εξαντλήσει τα όριά του και γι’ αυτό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από την τουρκική κυβέρνηση «όχι μόνο να ενθαρρύνει αλλά και να υποστηρίξει τον κ. Ακιντζί, διότι αντιμετωπίζει προβλήματα».

Οι FT γράφουν επίσης ότι όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι Κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

Κι ενώ ο κίνδυνος ναυαγίου της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας είναι εμφανής διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ίσως βρεθεί ένας συμβιβασμός αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα λιμάνια της για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία, κάτι το οποίο έχει απαγορεύσει η Άγκυρα και το έχει επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments