Το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής

Το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής

Χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, προσωπικά έχω καλύψει περιοδείες πολλών αρχηγών της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων.

Οι δραστηριότητές τους προγραμματίζονται και γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που δρουν τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι που τους συνοδεύουν…

Φαίνεται από το πώς στήνονται, το τι λένε αλλά και το πώς ποζάρουν για να «δέσουν» με τα συναισθήματα των ανθρώπων που προγραμματισμένα συναναστρέφονται, είτε είναι πόνος, είτε χαρά…

Προχθές στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βοιωτία και στη Λαμία, ήταν προγραμματισμένες επισκέψεις στις γυναικείες φυλακές της Θήβας και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ευγενικά από κάμερες και φωτογράφους να μείνουν σε δεύτερο πλάνο, γεγονός που εξέπληξε τους πάντες!!!

Τον είδαμε πώς κινήθηκε και πως συζητούσε με τις κρατούμενες ή με τους πρόσφυγες και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που έλεγε ότι δεν βρέθηκε εκεί για να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον ανθρώπινο πόνο ήταν πραγματικότητα.

Είδαμε έναν άλλο Κυριάκο, ανθρώπινο, προσηνή, ζεστό, εύστοχος σε σημείο «αιχμαλώτισης» των συνομιλητών του, οικείοο με τους ευπαθείς ανθρώπους και τα παιδιά, αποτελεσματικό.
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι έφτασε στις φυλακές με τον Βαγγέλη Μπασιάκο, τη Νίκη Κεραμέως, την Άρια Αγάτσα, τον Μακάριο Λαζαρίδη, τον Νίκο Χαρδαλιά όπου τον περίμεναν ο γενικός γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης ο διευθυντής του καταστήματος Γιώργος Μακρής και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Συζήτησε μαζί τους επί ώρα. Καίριος στις ερωτήσεις του. Έδειχνε ότι ήταν διαβασμένος καλά, στοιχείο άλλωστε της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας των Μητσοτάκηδων. Ρώτησε για την καθημερινότητα των κρατούμενων, τα προγράμματα απεξάρτησης, την εκπαίδευση τους, την ψυχαγωγία τους, τις ασχολίες τους ακόμη και για τη σίτιση τους.

Του είπαν να τον ξεναγήσουν σε ορισμένες πτέρυγες. Πήγε στις περισσότερες, μίλησε με τις κρατούμενες, αστειεύτηκε, χαιρετήθηκε μαζί τους. Ζήτησε να δει τις μαμάδες που κρατούνται με τα παιδάκια τους. «Παρακαλώ, δεν θέλω δημοσιότητα εδώ» είπε ευγενικά. Έμεινε μαζί τους 20 λεπτά. Του άρεσαν οι παιδικές τοιχογραφίες στην πτέρυγα. Τις έφτιαξε με μοναδική μαεστρία και ευαισθησία μια Σέρβα κρατούμενη. Δεν επέτρεψε σε κανέναν να πληροφορηθεί τις προσωπικές του ενέργειες προς αυτές ούτε την ειλικρινή αμοιβαιότητα στις κουβέντες τους.

Μια ώρα μετά στο παλαιό ξενοδοχείο των Θερμοπυλών. Κι εκεί οι κάμερες περίμεναν απέξω. Ούτε εδώ θέλησε να κοινοποιήσει τη σχέση του με τα παιδιά, τις μανάδες, τους ξεριζωμένους.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν λοιπόν τον Κυριάκο να συνομιλεί με τους τροφίμους στις φυλακές Θηβών ή με τους φιλοξενούμενους στο Hot Spot των Θερμοπυλών, είναι βέβαιο ότι είδαν έναν άλλον άνθρωπο.

Αυτός ο Μητσοτάκης μας άρεσε περισσότερο από εκείνον που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πάνω στο βήμα της Βουλής.

Επαινούμε την απόφασή του να μην επιτρέψει πλάνα από τις στιγμές που έζησε στη Θήβα και στις Θερμοπύλες, αλλά πιστεύουμε ότι ο κόσμος, η κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι πραγματικά εκείνοι που ζητούν την ψήφο τους. Πρέπει να μάθουν ότι πίσω από τη σκληρή, μερικές φορές ξύλινη πολιτική φρασεολογία, κρύβονται άνθρωποι με συναισθήματα, με πλεονεκτήματα και με αδυναμίες. Αδυναμίες που τους ταυτίζουν με εμάς τους λοιπούς απλούς πολίτες. Αδυναμίες που τους κάνουν πιο ανθρώπινους και προσιτούς. Και όσο πιο ανθρώπινος είναι ένας πολιτικός τόσο περισσότερο μπορεί να κατανοήσει τον πόνο και τις επιθυμίες των πολιτών.
Ίσως λοιπόν το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ πρέπει να επανεξετάσει την τακτική του και στη θέση του Μητσοτάκη να βάλει περισσότερες δόσεις Κυριάκου… Η κοινωνία άλλωστε το έχει ανάγκη.

Πηγή: http://rigillis18.blogspot.gr

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments