Τσίπρας: Κοινοί κανόνες για το προσφυγικό κι όχι μόνο για λιτότητα

Τσίπρας: Κοινοί κανόνες για το προσφυγικό κι όχι μόνο για λιτότητα

Την ανάγκη να εφαρμόζονται οι κοινοί κανόνες σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο με τον προσφυγικό, και όχι μόνο στην επιβολή λιτότητας προς ένα κράτος μέλος επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Παρίσι και συμμετάσχει στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών που διοργανώνει ο Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την εισήγησή του σε εκδήλωση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η ΕΕ «κρατά τα σύνορα κλειστά σε κατατρεγμένους ανθρώπους, αλλά ανοικτά τα σύνορά της σε πολιτικές που εξοντώνουν τους ίδιους τους λαούς της. Δηλαδή, κλειστά τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά ανοικτά για τη λιτότητα» εξήγησε.

Αναφερόμενος στον τρόπο που αντιδρά η Ευρώπη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για νευρικό κλονισμό: «Έντρομη η Ευρώπη, βλέπει ότι οι συνέπειες των πολιτικών που ασκεί για άλλες χώρες που βρίσκονται μακριά μπορούν να αφορούν και την ίδια και να φτάσουν στην αυλή της. Ξαφνικά, βλέπει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, να ψάχνουν καταφύγιο στην Κεντρική Ευρώπη και οι χώρες αυτές αντιδρούν με νευρικό κλονισμό».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα η η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων μπορεί να αντέξει 1 ή 2 εκατ. πρόσφυγες καθώς «οι χώρες με χαμηλή ανεργία θα είχαν σημαντικά οφέλη στις οικονομίες τους». Οπως σημείωσε «μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Ελλάδα, η οποία έχει ανεργία 25%, ενώ η Γερμανία 4%».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ αν και όπως είπε δεν θέλει να γίνει μάντης κακών. Προειδοποίησε ότι οι πολιτικές λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ «έδωσαν τροφή σε ένα τέρας που μεγαλώνει στο υπογάστριο της Ευρώπης – τον φασισμό».

«Αυτές οι αντιφάσεις και η αδυναμία της Ευρώπης να λειτουργήσει με ενιαίο σχέδιο, ήδη την οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη».

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιλέγουμε να παλέψουμε μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο «η Ευρώπη των 28 προσπάθησε να επιβάλει τον μονόδρομο της λιτότητας σε μια χώρα που αποφάσισε να την απορρίψει και οδηγηθήκαμε σε θρίλερ με πρόγραμμα γκραν-γκινιόλ, «take it or leave it». Τότε υπήρχαν οι κοινοί κανόνες. Σήμερα που είμαστε σε μια κρίση που μας υπερβαίνει δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες και κάποιοι μπορεί να κλείνουν τα σύνορα» είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ πάντως, ενώ σε ζητήματα που αφορούν στη λιτότητα είναι αλληλέγγυος των θέσεων του κ. Τσίπρα, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι επιφυλακτικός, έως και αρνητικός απέναντι στη στάση της Ελλάδος, έχοντας πάντα στη σκέψη του τη σφαγή στο Μπατακλάν

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments