Φουρτουνάκηδες εναντίον Βροντάκηδων στη Ν.Δ

Φουρτουνάκηδες εναντίον Βροντάκηδων στη Ν.Δ

Του Κώστα Πασίση

 

Η παλαιά κόντρα «καραμανλικών»-«μητσοτακικών» έχει αναβιώσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ, ενόψει του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ προχωρά σταθερά στην ανασυγκρότηση της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα. Ήδη έχει ανακοινώσει δεκάδες νέα πρόσωπα, σε θέσεις κλειδιά του κόμματος.

Στόχος του να εδραιώσει σταδιακά την παντοδυναμία του στη ΝΔ. Ένα εγχείρημα που αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» στο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Απρίλιο.
Παρά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εσωκομματική κούρσα έναντι του Βαγγέλη Μειμάρακη, η ΝΔ παραμένει βαθιά καραμανλικό κόμμα και αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Η Ν.Δ πρέπει να φέρει τη σφραγίδα του εκάστοτε αρχηγού της» επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το σημερινό status quo πρέπει να αλλάξει. Και προσθέτει ότι «η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να καταγραφεί στο συνέδριο του κόμματος».
Σε θέση μάχης οι Καραμανλικοί

Το τελευταίο διάστημα, το κλίμα στη ΝΔ, τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και στον κομματικό μηχανισμό, δεν είναι καλό. Η γκρίνια κυριαρχεί σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται.

«Κάνουμε αντιπολίτευση της σιωπής», έλεγε προ ημερών στη Βουλή, παλαιός βουλευτής, που ανήκει στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ. Μια φράση που αντικατοπτρίζει την γκρίνια αλλά και την αμφισβήτηση της στρατηγικής που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ, προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή μεγάλη μουρμούρα επικρατεί και για τα νέα πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό που προωθεί η Συγγρού.

Χωρίς υπερβολή στην ισχυρή καραμανλική ομάδα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι κάποιοι βουλευτές που πιστεύουν ότι παραγκωνίζονται από τη νέα ηγετική ομάδα της Συγγρού, ψάχνουν μια καλή αφορμή για να εξωτερικεύσουν την μέχρι σήμερα σιωπηλή οργή τους.

Προ ημερών δια σχεδόν ασήμαντη αφορμή προέκυψε κόντρα κορυφής, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μειμαράκη.

Αφορμή στάθηκε η αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη από τον κ. Βορίδη στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δεν είχε αντίρρηση επί της ουσίας να φύγει από την Επιτροπή, χολώθηκε μόλις πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ότι η αλλαγή αυτή έγινε με πρωτοβουλία δική του.
Το ζήτημα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω του ότι επικράτησε η λογική και η ψυχραιμία εκατέρωθεν.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σχέσεις του «Καραμανλικού» Μειμαράκη με τον Κ. Μητσοτάκη είναι στο ναδίρ. Ο πρώην πρόεδρος της έχει αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή το περιβάλλον του διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι ο Βαγγελης Μειμαράκης διαφωνεί σε πολλά σημεία με την τακτική του προέδρου της Ν.Δ.

Η κόντρα Μειμαράκη-Μητσοτάκη δεν είναι η μοναδική. Μουρμούρα και μάλιστα έντονη υπάρχει και για το χειρισμό της υπόθεσης του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί εκ των καραμανλικών βουλευτών διαρρέουν ότι η ΝΔ δεν έχει λόγο να σηκώσει το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Οι σκληροπυρηνικοί Καραμανλικοί βουλευτές φθάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να αποφασίσει η Κ.Ο της ΝΔ.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω εισαγγελέας είχε χειριστεί την υπόθεση Βατοπέδιου και είχε επιβάλλει 400.000 ευρώ ως εγγύηση (ποσό το οποίο μειώθηκε στις 150.000) στον Γ. Αγγέλου, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Κώστα Καραμανλη. Και ότι ο Δημ. Παπαγελόπουλος ανήκει στους στενούς φίλους του πρώην Πρωθυπουργού.

Πίσω απ όλη αυτή τη αναταραχή πάντως στους κόλπους της καραμανλικής ομάδας, που δεν δείχνει να είναι συμπαγής, όσον αφορά τη στρατηγική της, λέγεται ότι κρύβεται το «άγχος» της επόμενης ημέρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι σταδιακά θα περιορίζεται ο ρόλος τους, όσο αυξάνεται η προσωπική επιρροή και δυναμική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συμμαχία Μπακογιάννη – Μειμαράκη.

Το παιχνίδι που παίζεται στο καραμανλικό στρατόπεδο παρακολουθεί από κοντά και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία θεωρεί ότι το νέο τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Συγγρού την ευνοεί πολιτικά.

Η συντονίστρια Εξωτερικών Υποθέσεων κινείται πολύ στο παρασκήνιο της ΝΔ και όπως επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ στο συνέδριο θέλει να καταγράψει τις δικές της δυνάμεις της. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι έχει έλθει σε συμμαχία με τον Βαγγέλη Μειμαράκη που διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό.
Ο Ρόλος Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής μετά από πολύ καιρό παρακολουθεί και αυτός στενά τις εξελίξεις σε εσωκομματικό επίπεδο και όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή το βράδυ της εκλογικής επικράτησης του Κυρικάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν ενθουσιασμένος. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει πυκνώσει τις επαφές του με κομματικά στελέχη και βουλευτές που διαθέτουν επιρροή στον κομματικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής στο συνέδριο θα ήθελε η λεγομένη καραμανλική τάση να παραμείνει ισχυρή και κυρίως να μην αλωθεί η ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά όπως επισημαίνει βουλευτής, που ανήκει στο περιβάλλον του, αυτό είναι μια δύσκολη αποστολή, όσο ο ίδιος παραμένει απόμακρος και συνεχίζει να τηρεί στάση σιωπής.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments