Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το χάος στην Ειδομένη

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το χάος στην Ειδομένη

Το χάος που επικράτησε σήμερα στην Ειδομένη τη Δευτέρα το απόγευμα, με τη μαζική φυγή προσφύγων προς τα Σκόπια μετά από τη διανομή παραπλανητικών φυλλαδίων ότι υπάρχουν περάσματα, προβλημάτισε έντονα την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό έγινε έκτακτη σύσκεψη αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περίπου χίλιοι πρόσφυγες παρασύρθηκαν από τα φυλλάδια και ρίσκαραν τη ζωή τους περνώντας μέσα από ορμητικούς χειμάρρους για να μπουν στα Σκόπια. Μάλιστα τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε έναν χείμαρρο κοντά στη Γευγελή.

fylladio2-idomeni«Κατάληξη της ενέργειας αυτής ήταν να διακινδυνεύσουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι ακόμα και παιδιά, περνώντας φουσκωμένους χειμάρρους», δήλωσε μετά από τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, που κάλεσε τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, αλλά και να αντιληφθούν «ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».

Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στις εθελοντικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

«Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή. Εχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

«Ολα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης και τόνισε: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης», συνέχισε, «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Το φυλλάδιο που προκάλεσε τη μεγάλη φυγή των προσφύγων:

 

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments