Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση δεν αντέχει για μετά το Πάσχα

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση δεν αντέχει για μετά το Πάσχα

«Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες πρέπει όλα να έχουν συμφωνηθεί. Δεν αντέχει η οικονομία να πάει η αξιολόγηση μετά το Πάσχα».

Την παραδοχή αυτή έκανε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συνομιλώντας με συντάκτη του db8.gr, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο πόσο πιεστική είναι η κατάσταση.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για να κλείσει η συμφωνία είναι μεγάλη και η αισιοδοξία δεν επαρκεί για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κουαρτέτου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε ανάγκη για νέα μέτρα το πολύ 1% του ΑΕΠ αλλά και στο περιεχόμενο των μέτρων, καθώς γνωρίζει ότι οι αντοχές όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της κοινοβουλευτικής της ομάδας έχουν εξαντληθεί.

Το ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι το φορολογικό. Και μπορεί να έχουν συμφωνήσει στον δημοσιονομικό στόχο, αλλά η συμφωνία στο περιεχόμενο και στην φιλοσοφία των μέτρων η συμφωνία δεν είναι ακόμα ορατή στον ορίζοντα. Αντίστοιχα ισχύουν και στο ασφαλιστικό.

Η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές της διαπραγμάτευσης σε σειρά ζητημάτων, από το ύψος του αφορολογήτου ορίου, ως τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων και τις τραπεζικές επισφάλειες, παραμένει, και από την πορεία των συναντήσεων τα επόμενα 24ωρα θα φανεί αν έχει βάση η αισιοδοξία της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Γίνεται να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση έως τις 25 Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά έλληνας αξιωματούχος.

Ενδεικτικά, οι δανειστές επιμένουν σε μείωση του αφορολογήτου, έχουν ενστάσεις όσον αφορά το ύψος των ελληνικών συντάξεων, και ζητούν μείωση της εθνικής σύνταξης. Χαώδης κρίνεται και η διαφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς θα ξεκινήσει στις 10.00 με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο τα στελέχη τον ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα εξετάσουν το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς.

Στις 12.00 θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το εάν σε αυτή θα μετέχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης ή Επικρατείας.

Στις 2.00 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα εξετάσουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων το ζήτημα του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Στις 4.30 το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος θέματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη και στις 6.00 το απόγευμα θα επανεκκινήσει η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ η συμφωνία Αθήνας – δανειστών αναμένεται να επιτευχθεί προς τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο κ. Βίζερ σε αυστριακή εφημερίδα, οι συζητήσεις για ένα αρκετά «φιλόδοξο πακέτο» θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments