Διπλωματικό θέμα με τα Σκόπια

Διπλωματικό θέμα με τα Σκόπια

Άγνωστο είναι το μέλλον των περίπου 1000 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε έδαφος της ΠΓΔΜ και τελούν υπό κράτηση από τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, όμως ξεκινά το πρόβλημα, που ενδεχομένως να καταλήξει σε διπλωματικό επεισόδιο, ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, καθώς υπάρχει κενό στη νομοθεσία.

H Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που προβλέπει την επαναπροώθηση των προσφύγων δεν έχει κυρωθεί από τη Ελληνική Βουλή. Αυτός σημαίνει ότι δεν είναι νόμος του Κράτους. Άρα αυτόματα ισχύει η Συμφωνία της Νέας Υόρκης που αναφέρει ότι από τη στιγμή που έχεις στο έδαφος σου πρόσφυγες έχεις υποχρέωση να εξετάσεις και τυχόν αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι εν λόγω πρόσφυγες που εχουν προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, θα θελήσουν να υποβάλλουν σχετικό αιτημα προς τη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή η Συμφωνία του Δουβλίνου 2 που προβλέπει αυτόματη επαναπροώθηση στη χώρα από την οποία προέρχονται δεν ισχύει για τα Σκόπια επειδή δεν είναι μέλος της Ε.Ε
Προφανώς για τους λόγους αυτούς ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA 99,5 και στο Mega, το πρωί της Τρίτης δήλωσε: «Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε»

Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της ΠΓΔΜ, ή όχι.
Μια δήλωση που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση Κυρίτση ως «Γριφώδη».

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα… Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (…) είναι no man’s land, χωρίς έλεγχο για τίποτε, η Ειδομένη… Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών» προειδοποίησε.

«Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είναι παγωμένη και το προσφυγικό έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις» δήλωσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η είσοδος μεταναστών στην ΠΓΔΜ προσθέτει ένταση στην περιοχή, διακρατική αυτή τη φορά, αν δεν γίνουν τα σωστά βήματα» πρόσθεσε

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments