Κορκίδης: Μεγαλώνει η απόσταση από τη βιώσιμη ανάπτυξη

Κορκίδης: Μεγαλώνει η απόσταση από τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η ψαλίδα ανοίγει και η απόσταση από τη βιώσιμη ανάπτυξη μεγαλώνει, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για την κατάσταση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αφορμή την εξαμηνιαία έκθεση της UEAPME για τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος των ευρωπαϊκών ΜμΕ.

Ο κ. Κορκίδης περιγράφοντας πώς έχουν σήμερα τα πράγματα, ανέφερε ότι «η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες, συρρικνώνεται συνεχώς, η χρηματοδότηση απουσιάζει, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν υπάρχουν και η απασχόληση αυξομειώνεται παρά το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεις των μνημονίων δεν βελτίωσαν την ανεργία και τον αποπληθωρισμό, ούτε δημιούργησαν αναπτυξιακές προοπτικές, αφού πάντα καταλήγουν στην αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων.

Ειδικότερα, τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης της UEAPME, έχουν ως εξής:

  • Ο Δείκτης διατηρεί τις ανοδικές του τάσεις για έκτο συνεχές εξάμηνο, ενισχυμένος ελαφρώς (+0,7 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό.
  • Οι ανησυχίες που καταγράφονται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και του ενδεχομένου ενός «Brexit» καθιστούν τις συζητήσεις για πλήρη ανάκαμψη μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες.
  • Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και στις προοπτικές καταγράφονται μεταξύ των χωρών του Βορρά, της Κεντρικής Ευρώπης και του Νότου, όπου οι επιδόσεις των ελληνικών ΜμΕ, μετά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, άσκησαν έντονα καθοδικές πιέσεις στο Δείκτη. Ο αντίκτυπος των εθνικών μεταρρυθμίσεων στη Νότια Ευρώπη και η ταχεία ανάπτυξη των χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Κέντρου και των χωρών του Νότου στην περιφέρεια της Ευρώπης. Επιπλέον, αυτό το εξάμηνο, το Βαρόμετρο UEAPME ΜμΕ εμφανίζει ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης έχει ωθήσει έντονα τις ΜμΕ προς τα εμπρός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αναπτύσσονται πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θετικές είναι οι ενδείξεις που παρουσιάζουν οι ΜμΕ σχετικά με τις επενδύσεις, τον κύκλο εργασιών και την απασχόληση αλλά και τις τιμές, οι οποίες παρέμειναν σχετικά σταθερές. Αντίθετα, οι παραγγελίες προϊόντων διατηρήθηκαν σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά μάλλον υπερβολικές ή πρώιμες τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Οι θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2015 οφείλονται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ εκείνος των κατασκευών δεν έδειξε να επωφελείται από την άνοδο της εσωτερικής ζήτησης.
  • Σύμφωνα με το Δείκτη της UEAPME, οι ΜμΕ και μάλιστα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη δείχνουν να ανακάμπτουν, ενώ στην Ελλάδα η διάρκεια και η ένταση της οικονομικής κρίσης είχε συντριπτικά αποτελέσματα.
  • Οι προσδοκίες για το α΄ εξάμηνο του 2016 για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ είναι θετικές σε όλους τους επιμέρους τομείς που εξετάζονται (κύκλος εργασιών, επενδύσεις, απασχόλησης, τιμές και παραγγελίες).

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments