Πώς μας επέστρεψαν κρυφά οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες

Πώς μας επέστρεψαν κρυφά οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες

Mέσα από μια τρύπα στα συρματοπλέγματα μάς «επέστρεψαν» οι Σκοπιανοί 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ μια ημέρα πριν.

Εκτός λοιπόν από το παράδοξο του θέματος, ότι τα σύνορά μας είναι αφύλακτα και θεωρητικά η επαναπροώθηση προσφύγων πίσω στην Ελλάδα, απορία προκαλεί ότι οι Σκοπιανοί μας επέστρεψαν περισσότερους από όσους «υποδέχτηκαν» χθες στη χώρα τους… Μάλλον Οι γείτονες μας βρήκαν την ευκαιρία και άδειασαν με αυτό τον τρόπο τα κέντρα φιλοξενίας τους.

Όσον αφορά τις πρώτες μαρτυρίες όσων προσφύγων επέστρεψαν στην Ειδομένη, τα όσα δήλωσαν είναι αποκαλυπτικά.

«Μας χτυπούσαν και μας φώναζαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες επιχείρησε χτες να αποδράσει από τον λασπότοπο της Ειδομένης και να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους. Ζητούσαν από όλους μας να κάτσουμε στο έδαφος και εκεί μείναμε όλη νύχτα καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida ο Σύρος πρόσφυγας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στις 2 τη νύχτα, ένα φορτηγό του στρατού πήρε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί. Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν, έξω από τα Σκόπια, μέσα από αυτήν την τρύπα», εξηγεί ο Σύρος.

Όπως κατήγγειλε ο πρόσφυγας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, όσοι ήταν μαζί του αναγκάστηκαν να περπατήσουν 5-6 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα. «Ήταν τρομακτικά. Πάνω από 1500 άτομα γυρίσαμε. Τελικά δεν πέρασε κανένας στα Σκόπια και γυρίσαμε όλοι στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments