Διπλωματικό θέμα εγείρουν τα Σκόπια για τη… διαρροή προσφύγων

Διπλωματικό θέμα εγείρουν τα Σκόπια για τη… διαρροή προσφύγων

Σε μείζον διπλωματικό ζήτημα προσπαθεί να αναδείξει η κυβέρνηση των Σκοπίων το ζήτημα της εισόδου 1.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών στη χώρα της από την Ελλάδα.

Ήδη, κυβερνητικοί κύκλοι της FYROM από το βράδυ της Δευτέρας κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα Σκόπια και ότι οι ελληνικές αρχές τύπωσαν και διένειμαν τα φεϊγβολάν στο στρατόπεδο της Ειδομένης, το περιεχόμενο των οποίων «ξεσήκωσε» τους εκεί εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), κρατούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας με περιπετειώδη τρόπο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει των διεθνών συνθηκών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της FYROM από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη τη μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό. Η αστυνομία της FYROM συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η όλη επιχείρηση απόδρασης από την Ειδομένη αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία μετά από κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και να αποδεχθούν να μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς.

Η κυβέρνηση επίσης ανησυχεί έντονα και για το ποιος τύπωσε τις προκηρύξεις, αλλά και το πόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φυλλαδίων, που δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να χειραγωγηθούν στην κατάσταση που βρίσκονται, γεγονός που καθιστά την κατάσταση άκρως επικίνδυνη.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments