Σουλτς: Ούτε αύριο μάλλον θα υπάρξει συμφωνία

Σουλτς: Ούτε αύριο μάλλον θα υπάρξει συμφωνία

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το προσφυγικό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Σούλτς εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον αν η αυριανή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό θα στεφθεί από επιτυχία. «Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο», πρόσθεσε.

Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο Σουλτς, οποίος επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωση: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί». Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. «Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός τούτου η Αγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα”, είπε.

Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευση ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σούλτς. «Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Αγκυρα με άλλα τρία δις ευρώ , ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το μέγεθος της βοήθειας προς την Άγκυρα αλλά και για το ενδεχόμενο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ είχε διαχωρίσει τις ενταξιακές διαδικασίες για την επανέναρξη των οποίων υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν με το προσφυγικό.

 

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments