Αποστάσεις Ντόρας στο θέμα Μουζάλα

Αποστάσεις Ντόρας στο θέμα Μουζάλα

Διακριτές αποστάσεις από το αίτημα της Ν.Δ να παραιτηθεί ο Γ. Μουζάλας επειδή αποκάλεσε τα Σκόπια, ως Μακεδονία, πήρε η Συντονίστρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξη της στο News247.

H κυρία Μπακογιάννη απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του και εστίασε στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί ζητήματα όπως το προσφυγικό αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

“Η κυβερνητική κρίση που προέκυψε από ένα αναμφισβήτητο ατόπημα του κ. Μουζάλα δείχνει πόσο προβληματική και στην ουσία ανύπαρκτη, είναι η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η παντελής ανεπάρκεια της να χειριστεί από τα απλά διαχειριστικά ζητήματα του προσφυγικού έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που μπορούν να καταστούν μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημειώνεται ότι είναι πρώτη δημόσια διαφοροποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη από την γραμμή της Συγγρού.

Η βουλευτής της ΝΔ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η χώρα μπροστά σε μπαράζ εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική , εν όψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα.

Συμβουλεύει επίσης τον Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει στη Σύνοδο να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των μεταναστών και των προσφύγων.
“Να ξεκαθαρίσει για παράδειγμα η Ευρώπη, αν θεωρεί τους Αφγανούς πρόσφυγες ή μετανάστες. Δεν μπορεί τον Σεπτέμβριο να είναι πρόσφυγες και τον Μάρτη μετανάστες”, σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ.Μπακογιάννη στο News247 έχει ως εξής:

Τις πταίει τελικά για το περιστατικό με τη μαζική έξοδο προσφύγων από την Ειδομένη;

Δεν διεκδικώ τον τίτλο του Ηρακλή Πουαρό, θα περίμενα όμως από ένα υπεύθυνο κράτος με δομές, να είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση στην ερώτηση σας και δεν την έχω ακούσει.

Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ή προσφυγική κρίση να προκαλέσει και διπλωματική κρίση με τα Σκόπια ή την Τουρκία;

Ανησυχώ και ανησυχώ πολύ. Εδώ και ένα χρόνο έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθούμε μπροστά σε σπιράλ εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική. Φοβάμαι δε ότι αυτή την στιγμή και οι δυο χώρες, η κάθε μια με την δική της στρατηγική και ατζέντα στοχεύουν σε αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας οι οποίες δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδος.

Τι περιθώρια ελιγμών έχει όμως η κυβέρνηση τη στιγμή που η αιτία ύπαρξης των προσφυγικών ροών δηλαδή ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει εξαλειφθεί και ταυτόχρονα η Ευρώπη αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως ένα ζήτημα φύλαξης συνόρων με μονομερείς ενέργειες και στη λογική “μακριά από εμάς κι όπου θέλει ας είναι”;

Ακούστε κάθε στιγμή δίνει συγκεκριμένες δυνατότητες στην άσκηση της πολιτικής. Επί ενάμιση χρόνο αποτύχαμε παταγωδώς, δεν προετοιμάσαμε καμία δομή, δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε τα σημεία εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα, δεν δραστηριοποιηθήκαμε στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών δομών, όπως για παράδειγμα της FRONTEX, δεν είχαμε συγκεκριμένη πολιτική και στέλναμε λανθασμένα μηνύματα και ερχόμαστε σήμερα και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να γίνει. Όμως και σήμερα ακόμα, μια σοβαρή οργάνωση είναι απολύτως απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μην καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ο φτωχός και αδικημένος συγγενής αλλά ως ένα μέλος της διεθνούς οικογένειας, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη του και έχει το δικαίωμα να ζητάει από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Πόσο μονομερείς είναι όμως ορισμένες ενέργειες; Γνωρίζετε καλά τη γερμανική και διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική. Είστε σίγουρη ότι το Βερολίνο πράγματι είναι με το πλευρό μας ή μήπως ορισμένοι και από το κόμμα της κ. Μέρκελ κλείνουν το μάτι στις χώρες που κλείνουν τα σύνορα;

Μα είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός και μέσα στον συνασπισμό της κ. Μέρκελ. Με δημόσιες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της CSU έχει ταχθεί υπέρ της λογικής της Αυστρίας. Αυτή την στιγμή αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι η Αγκελα Μέρκελ μόνη της προσπαθεί να κρατήσει την ζωντανή την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως στην πραγματικότητα ή Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δε θέλουν μια συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία η οποία ζητά ως αντάλλαγμα τη βίζα;
Το πακέτο το οποίο πρότεινε η κ. Μέρκελ δεν είναι εύκολο να περάσει. Υπάρχουν χώρες όπως η Γαλλία η οποία μετά αβεβαιότητος δεν θέλει την βίζα και επίσης δεν θέλει να βοηθήσει καθόλου στο άνοιγμα των κεφαλαίων τα οποία θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη Σύνοδος Κορυφής και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν είμαι αισιόδοξη για τα αποτελέσματά της.

Ο κ. Τσίπρας τι πρέπει να ζητήσει στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα; Και ποια όπλα μπορεί να χρησιμοποιήσει αφού από τη ΝΔ του έχετε συστήσει να αποφύγει το βέτο;

Θα το πω για δέκατη φορά. Δεν υπάρχει δυνατότητα βέτο στο προσφυγικό με βάση την συνθήκη της Λισαβόνας. Πρέπει η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα να γίνεται πλέον επί πραγματικών γεγονότων. Και ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι γίνεται ή από ημιμαθείς ή από λαϊκιστές ημιμαθείς που είναι το χειρότερο σενάριο. Επί της ουσίας δεν έχει πολλά όπλα η Ελλάδα για να είμαστε τελείως ειλικρινείς. Ο κ. Τσίπρας έχει τόσο πολύ αποδυναμώσει την θέση της χώρας που τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει είναι να μείνει πιστός στα συμφωνηθέντα του Συμβουλίου αρχηγών. Να ζητήσει κατ’ αρχήν οικονομική στήριξη. Να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των μεταναστών και των προσφύγων. Να ξεκαθαρίσει για παράδειγμα η Ευρώπη, αν θεωρεί τους Αφγανούς πρόσφυγες ή μετανάστες. Δεν μπορεί τον Σεπτέμβριο να είναι πρόσφυγες και τον Μάρτη μετανάστες. Χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική και ανάληψη της ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητές τους.

Μήπως στην πραγματικότητα οποία απόφαση και να ληφθεί στη σύνοδο δεν έχει καμία σημασία; Μήπως έχουμε βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων με ευθύνη και των εταίρων μας;

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ μεγάλη κρίση. Κρίση ταυτότητας ίσως και κρίση υπαρξιακή. Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που η Ευρώπη θα μπορούσε να το διαχειριστεί επιτυχώς αν το είχε αντιμετωπίσει με σοβαρότητα από την αρχή, μιλάμε για το 0.4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Έτσι θα είχαμε αποφύγει φοβικές και ακραία λαϊκίστικες απόψεις. Πολύ φοβάμαι ότι εκεί που έχουμε φτάσει, οι αποφάσεις της επόμενης και τις μεθεπόμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι αποφάσεις οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην λειτουργία, στην ενοποιητική διαδικασία και τελικά στην ύπαρξη της Ευρώπης.

Αυτή ή Ευρώπη των φρακτών, των εθνικών και μικρό κομματικών συμφερόντων, των εξαιρέσεων και των μονομερών ενεργειών και του ελλείμματος αλληλεγγύης, πόσο μέλλον έχει ακόμη; Και γιατί να θέλουμε να μείνουμε σε αυτή την Ευρώπη, που ή ίδια καλά καλά δε μένει Ευρώπη;

Όπως σας είπα η Ε.Ε βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Οι αρχές και οι αξίες της τίθενται υπό αμφισβήτηση και καλείται να αποδείξει ότι θέλει να συνεχίσει να είναι Ένωση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν τίθεται θέμα αν εμείς θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη. Βεβαίως και θέλουμε. Για σκεφτείτε μια Ελλάδα μόνη, μέσα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η όποια στήριξη υπάρχει σήμερα, ελλιπής, προβληματική είναι αυτή της Ευρώπης. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι για την ίδια την Ευρώπη. Ο κίνδυνος να διαλυθεί η Ευρώπη εις τα εξ ων συνετέθη είναι πολύ μεγάλος, διότι η μη επιτυχής αντιμετώπιση του προσφυγικού θα έχει αντίκτυπο στο βρετανικό δημοψήφισμα. Το μήνυμα της παραμονής στην Ευρώπη για τους Βρετανούς θα αποδυναμωθεί πολύ και ένα Brexit θα είναι βούτυρο στο ψωμί των Γάλλων λαϊκιστών, οι οποίοι επιζητούν ανάλογο δημοψήφισμα για το Franxit. Όπως αντιλαμβάνεστε από εκεί και πέρα τα πράγματα θα έχουν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη.

Και τι θα έπρεπε όμως να κάνει ή κυβέρνηση μπροστά στις καραβιές των απελπισμένων; Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται διότι δεν υπάρχει πλέον αποτροπή;

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είναι βέβαιο ότι το μήνυμα που έστελνε η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο ήταν το λανθασμένο μήνυμα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ήταν η εποχή που παρουσιαζόταν η Αμυγδαλέζα περίπου ως Γκουαντάναμο, όπως λένε ακόμη και σήμερα μερικοί ανεγκέφαλοι Συριζαίοι. Από εκεί και πέρα, σε μία εποχή μεγάλης κρίσης στη γειτονιά μας, η μετακίνηση πληθυσμών είναι αναμενόμενη, είτε από πολέμους, είτε ακόμα και από τη μεγάλη ξηρασία η οποία πλήττει ήδη την Αφρική και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Συμφωνείτε με την άποψη που εκφράζει κυρίως μια πτέρυγα (της οποίας ο κ. Γεωργιάδης είναι πλέον αντιπρόεδρος του κόμματος) ότι η ΝΔ δεν πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού για να μη χρεωθεί τη δυσαρέσκεια μερίδας εκλογικού σώματος όταν κατά την άποψη τους θα έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες;

Δεν έχω ακούσει καμία τέτοια δήλωση του κ. Γεωργιάδη.

Ανησυχείτε για εξισλαμισμό της χώρας λόγω μεταναστών και προσφύγων;

Δεν ανησυχώ για εξισλαμισμό της χώρας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με 95% ομοιογένεια. Είχε τη δυνατότητα να ενσωματώσει περίπου 850.000 μετανάστες Αλβανούς χωρίς προβλήματα. Μία χώρα δυνατή στις αρχές της και στην πίστη της, δεν φοβάται κανενός είδους πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για απανθρωπιά λόγω Ειδομένης όμως ή ΝΔ ζητά κέντρα κλειστού τύπου και πιο σκληρά μέτρα. Πως συμβιβάζονται αυτά; Και ποσό εύκολος είναι ο διαχωρισμός προσφύγων μεταναστών;

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών προϋποθέτει δομές, οργάνωση και αποφασιστικότητα. Πρόσφυγες είναι οι Σύριοι, είναι οι Ιρακινοί. Μιλούν αραβικά και είναι σχετικά εύκολο να τους διακρίνει κανείς. Οι μετανάστες προέρχονται από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντές, από διάφορες άλλες χώρες και μιλούν άλλη γλώσσα. Το ερώτημα το οποίο τίθεται και πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι τι θεωρεί τους Αφγανούς. Τους θεωρεί πρόσφυγες ή μετανάστες; Ξέρετε είναι ντροπή να μιλάει κανείς με υπερηφάνεια για την Ειδομένη, εκτός αν έχει κρύψει το κεφάλι του στις λάσπες της. Τι είναι πιο απάνθρωπο από το να βλέπεις παιδιά και μωρά μέσα στα λασπωμένα νερά. Οι κλειστές δομές, έχουν θέρμανση, ιατρική περίθαλψη, φαγητό, σχολεία, παιδικές χαρές και ταυτόχρονα δυνατότητα άμεσης επαναπροώθησης.

Ήταν ένα απλό σαρδάμ ή επικίνδυνο εθνικά ολίσθημα που σηκώνει παραίτηση η αναφορά Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία;

Με την κρίση στο προσφυγικό να οξύνεται καθημερινά και τη διαπραγμάτευση ακόμη στον αέρα, ήταν καλό για τη χώρα να τεθεί ζήτημα παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμονή της συνόδου;
Η κυβερνητική κρίση που προέκυψε από ένα αναμφισβήτητο ατόπημα του κ. Μουζάλα δείχνει πόσο προβληματική και στην ουσία ανύπαρκτη, είναι η συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η παντελής ανεπάρκεια της να χειριστεί από τα απλά διαχειριστικά ζητήματα του προσφυγικού έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που μπορούν να καταστούν μείζονος σημασίας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments