Τζολί: Το μεταναστευτικό δεν θα τελειώσει σύντομα

Τζολί: Το μεταναστευτικό δεν θα τελειώσει σύντομα

Τη στήριξή της στη Λέσβο εξέφρασε η Αντζελίνα Τζολί, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα έρθει για διακοπές στο νησί το καλοκαίρι με την οικογένειά της, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δεν ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αναχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Στη Γενική Γραμματεία, όπου η Αντζελίνα Τζολί κατευθύνθηκε αμέσως μετά την άφιξη της στο νησί, είχε συνάντηση με μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και τον τρόπο δράσης τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανταποκρίθηκε θετικά στον θέμα της ασφαλούς διάβασης των προσφύγων από το Αιγαίο, ενώ στα ζητήματα που τέθηκαν από φορείς του νησιού σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία της Λέσβου από το προσφυγικό και στην ανάγκη τόνωσης του τουριστικού προϊόντος, η Αντζελίνα Τζολί υποσχέθηκε πως θα έρθει για διακοπές με την οικογένειά της στο νησί.

Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα ηθοποιός κατευθύνθηκε προς το hotspot στη Μόρια, όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία της καταγραφής.

Επισκέφθηκε οικογένειες προσφύγων που διαμένουν σε οικίσκους στον καταυλισμό του hot spot και συνάντησε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, τους οποίους διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον των Αρχών, προκειμένου να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Την Τετάρτη βρέθηκε κοντά στους χιλιάδες πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχει μετέβη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ελαιώνα, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σον Πειραιά, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανικός αμέσως μόλις έγινε γνωστή η άφιξη της σταρ και εκατοντάδες μετανάστες σκαρφάλωσαν όπου μπορούσαν, για να δουν από όσο πιο κοντά γινόταν την Αντζελίνα Τζολί. Τα σπρωξίματα και οι διαγκωνισμοί μεταξύ φωτογράφων και εικονοληπτών συμπλήρωναν την εικόνα του «πεδίου μάχης» γύρω από την Αμερικανίδα ηθοποιό.

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφερε στο επίσημο μήνυμά της η Αντζελίνα Τζολί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

Ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, η Αντζελίνα Τζολί πρόκειται να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, αλλά και ζητήματα όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

Η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κράτησε περίπου 90 λεπτά. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την ευχαρίστησε για το ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να δει από κοντά την ανθρωπιστική τραγωδία.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments