Αναστασιάδης: Κανένα πρόβλημα αν η Τουρκία τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Αναστασιάδης: Κανένα πρόβλημα αν η Τουρκία τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο πρωτόκολλο της Άγκυρας η Κύπρος δεν έχει καμία αντίρρηση στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκαλώντας τη δυσφορία της Άγκυρας που δεν έχει επιδείξει καμία πρόοδο μέχρι σήμερα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών.

«Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εταίροι «θα βρουν έναν τρόπο» να υπάρξει συμφωνία με την τουρκική πλευρά έως αύριο Παρασκευή, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή «όσον αφορά τη δική μας θέση».

 
Σαφώς πιο σκληρή γραμμή, σε ενδεχόμενο άσκησης ακόμα και βέτο αν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα., υιοθέτησε νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Φυσικά, Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Νωρίτερα πάντως, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε ελαφρά πιο αισιόδοξος για συμφωνία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι παρά τα «εμπόδια» ελπίζει σε κάποιο «συμβιβασμό».
Η Άγκυρα έχει ζητήσει το άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, σενάριο που η Κύπρος έως τώρα απορρίπτει, έχοντας μάλιστα τη στήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments