FBI εναντίον iphone +Apple

FBI εναντίον iphone +Apple

Δύο μήνες προσπαθούσαν οι “χάκερ” του FBI να σπάσουν τον κωδικό του τρομοκράτη Σαγέντ Φαρούκ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος μαζί με τη γυναίκα του Τασφίν Μαλίκ για τον θάνατο 14 αθώων πολιτών πέρυσι τον Δεκέμβριο στο San Bernantino των ΗΠΑ, για να ανακαλύψουν αν όντως εμπλέκονταν και τρίτο μέλος στην επίθεση.
Δεν τα κατάφεραν όμως και αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στην Apple. O αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός τότε βρέθηκε σε ένα μεγάλο ηθικό και δεοντολογικό δίλημμα. Αν έδινε τον κωδικό ασφαλείας στο FBI θα έδινε την δυνατότητα στην υπηρεσία να έχει πρόσβαση σε όλα τα εκατομμύρια των χρηστών i phone παγκοσμίως. Κάτι που φυσικά δεν έκανε και το FBI απευθύνθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια αποβλέποντας στην ευαισθησία του συστήματος σε θέματα τρομοκρατίας. Άμεσα ο δικαστής δικαίωσε το FBI και ο πόλεμος ξεκίνησε.
«Η κυβέρνηση ζητά ένα κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάθε συσκευή. Αυτό είναι ψέμα. Από την στιγμή που θα δημιουργηθεί και θα χρησιμοποιηθεί μια φορά, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί ξανά σε όλες τις συσκευές. Θα είναι ένα κλειδί ικανό να ξεκλειδώσει εκατομμύρια συσκευές σε όλο το κόσμο. Η κυβέρνηση μας ζητά να προδόσουμε τους ίδιους μας τους χρήστες και να καταστρέψουμε δουλειά πολλών ετών γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Φοβόμαστε πως αυτή η απαίτηση υπονομεύει την ελευθερία μας, η οποία πρέπει να προστατεύεται» είχε τονίσει ο CEO της Apple, Tim Cook.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και FBI, εξελίχθηκε σε αρκετά επεισόδια, με το επόμενο να πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 22 Μαρτίου. Η Apple, αρνείται να δημιουργήσει ένα «αντικλείδι» γιατί θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πελατών της.
Οι δυο πλευρές θέτουν ως τώρα τα επιχειρήματά τους δημόσια, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν συμμάχους, δημιουργώντας ένα μίνι παγκόσμιο debate. Η Apple υποστηρίζεται από πλήθος εταιριών τεχνολογικού τομέα, ενώ από την άλλη το FBI επισημαίνει ότι στο iPhone περιέχονται υψίστης σημασίας πληροφορίες για την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως το «σπάσιμο» του θα απονέμει δικαιοσύνη στην οικογένεια των θυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά ανοιχτά από μια τεχνολογική εταιρία να παραβεί το πρωτόκολλο της, γράφοντας έναν καινούργιο κώδικα που θα εξαλείφει τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας των κινητών της. Το FBI ουσιαστικά ζητάει ένα «master key» ώστε να ξεκλειδώσει ένα μόνο τηλέφωνο. Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με την Apple, καθώς με ανάλογες διαδικασίες θα μπορεί σε επόμενη φάση να «σπάσει» κάθε κινητό. Οι φόβοι της Apple για την ασφάλεια των πελατών της είναι απολύτως δικαιολογημένοι, παρόλο που αρκετοί υποστηρίζουν πως η στάση της εταιρίας αποτελεί… προϊόν μάρκετινκ.

«Κανένα λογικός άνθρωπος δεν θα αποδεχόταν την πρόταση του FBI» γράφει η ανακοίνωση στο επίσημο site της Apple. «Ζητούν από τους ίδιους ανθρώπους που κρυπτογράφησαν, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες iPhone, να κάνουν τα κινητά της Apple λιγότερο ασφαλή»

Φαίνεται πάντως πως η υπόθεση του iPhone του Φαρούκ δεν είναι τόσο απλή. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η αδυναμία του FBI είναι πλασματική, καθώς το γραφείο ερευνών διαθέτει ανθρώπους ικανούς να αποκρυπτογραφήσουν πολύ δύσκολους κώδικες. Μάλιστα, ένας εκ των πολλών δικηγόρων της Apple, πρόσφατα έθεσε ένα πολύ απλό και εύλογο ερώτημα. «Γιατί οι άνθρωποι του FBI, αφού δεν μπορούν να σπάσουν το κινητό, δεν απευθύνονται στην NSA ώστε να τους βοηθήσει;»

Οι άνθρωποι της NSA προφανώς είναι σε θέση να σπάσουν κάθε κρυπτογράφηση, όμως φαίνεται πως το FBI προσπαθεί να πείσει την ίδια την εταιρία να το κάνει. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει επανειλημμένως πως η υπόθεση αφορά ένα και μόνο iPhone, για μία και μόνο φορά. Ωστόσο, ο επικεφαλής του FBI, James Comey σε τοποθέτηση του στο Καπιτώλιο είχε αναφέρει πως αν τελικά η Apple «συμμορφωθεί» τότε θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο, το οποίο θα… βοηθήσει σε αντίστοιχες μελλοντικές περιπτώσεις.

Οι αμφισβητούμενες προθέσεις της αμερικανικής υπηρεσίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, σε κάθε επίπεδο. Ο πρώην Συντονιστής Εθνικής Ασφαλείας, Προστασίας των υποδομών και Καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Richard Clarke υποστήριξε ανοιχτά ότι το FBI «δεν έχει στόχο τόσο να λύσει το πρόβλημα όσο να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο». Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Ash Carter, χαρακτήρισε απαραίτητη την κρυπτογράφηση.

Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πρόκειται για μια…αναμέτρηση γιγάντων, με την αμερικανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κινδυνεύοντας να στρέψει εναντίον της σύσσωμη την Silicon Valley. Οι άνθρωποι όπως φαίνεται πάντα θα βρίσκουν κάποιο λόγο για να διχαστούν. Γιατί αν ήθελαν, θα μπορούσαν να αναθέσουν στην Apple να “σπάσει” μόνη της το τηλέφωνο και να δώσει τα αποτελέσματα στο FBI χωρίς να προκύψει τέτοιας έκτασης δημόσιο δίλημμα. Αλλά φαίνεται πως έχει βάλει και το marketing της Apple το χεράκι του, στην έκταση που έλαβε η διαμάχη.

apple

farook-fbi-iphone1

apple-cover-final

Iphone

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments