Περισσότεροι από 47.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εκκένωσης νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται απολογισμός της Συμφωνίας των Βρυξελλών και σύσκεψη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ στην Ειδομένη επικρατεί απογοήτευση για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών.
Πόσοι είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, στη χώρα μας βρίσκονται περισσότεροι από 47.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ειδικότερα, μέχρι τις 8.00 το πρωί του Σαββάτου είχαν καταγραφεί 47.536 εγκλωβισμένοι.
Στην Αττική βρίσκονται 13.360 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.665 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην Κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1.494 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 24.446, εκ των οποίων οι 10.500 παραμένουν στην Ειδομένη.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 8.236 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητα (4.256) να βρίσκεται στη Λέσβο.
Εκκένωση νησιών Βορείου Αιγαίου
Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης νησιών του Βορείου Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», όπου επιβιβάζονται όσοι φιλοξενούνται στα hotspot σε Μόρια και Καρατεπέ. Ανάλογη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στη Χίο.
Το μεσημέρι, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου, αναμενόταν η αναχώρηση του «Terajet» από το νησί, το οποίο είχε εντολή να παραλάβει 1.500 άτομα, όσα δηλαδή επιτρέπει το πρωτόκολλο μεταφοράς του. Επιπλέον, στη Χίο έδεσε και το «Blue Star Patmos», το οποίο πιθανότατα θα αναχωρήσει την Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μόλις επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα πλοία θα σαλπάρουν για την Καβάλα και από εκεί θα μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι μέχρι την Κυριακή να έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Αντικείμενο της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ήταν η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη κλήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπροσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Απογοήτευση στην Ειδομένη
Στην Ειδομένη επικρατεί απογοήτευση και προβληματισμός, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή πως θα άνοιγε η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 50 άτομα προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες, πηγαίνοντας από σκηνή σε σκηνή, για να «περάσουν τον φράχτη», οργισμένοι από τα νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες.
Διαδηλώσεις
Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, πήραν μέρος στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα.