Φεύγουν οι Θεσμοί χωρίς τελική συμφωνία

Φεύγουν οι Θεσμοί χωρίς τελική συμφωνία

Αναχωρούν οι Θεσμοί, σταδιακά από την Κυριακή, χωρίς τελική συμφωνία, με τα αγκάθια να παραμένουν σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει διακοπή στη διαπραγμάτευση για το Πάσχα των Καθολικών και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν μετά.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, το βράδυ της Παρασκευής, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είπαν ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά στο θέμα του φορολογικού, ωστόσο η τελική συμφωνία για το ζήτημα θα υπάρξει μόλις κλειδώσει το σύνολο των θεμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου (600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Τα βασικά αγκάθια ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με το Βήμα, είναι τέσσερα:

  1. Η απαίτηση του Ταμείου για χαμηλότερο αφορολόγητο στην περιοχή των 7.000 ευρώ.
  2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
  3. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, σημείο στο οποίο η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds.

Μάλιστα, η εφημερίδα Αγορά αποκαλύπτει ότι ο εκβιασμός των Θεσμών στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει φθάσει στο «κόκκινο», καθώς απειλούν ότι αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «κούρεμα» των αποταμιεύσεων.

4. Η ένσταση από το Ταμείο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Financial Times

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times, που το υπογράφει ο Peter Spiegel, αναφέρει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα καθυστερούσε περαιτέρω τις συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον του προγράμματος διάσωσης.

Οι FT κάνουν λόγο για απειλή των δανειστών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από το Καθολικό Πάσχα, στις 27 Μαρτίου, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένη ένταση μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ.

Επικαλούμενος δύο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες, ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη!

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν φάνηκε να ανησυχεί τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, καθώς στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν από την Αθήνα έως την Τρίτη με τις διαβουλεύσεις να διακόπτονται λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Για το πρωί του Σαββάτου προγραμματίστηκε συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση απολογιστική για την πορεία των συζητήσεων αυτών των ημερών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments