Μετακίνηση 4.000 προσφύγων από νησιά-Ενταση στα Γιάννενα

Μετακίνηση 4.000 προσφύγων από νησιά-Ενταση στα Γιάννενα

Συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά χωρίς να λείπουν τα προβλήματα. Μάλιστα, μέσα σε μία ημέρα απομακρύνθηκαν περίπου 4.000, από 8.236 ανθρώπους, και μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οπως μετέδωσε το Mega, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να απομακρυνθούν κι άλλοι πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω προς τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης.

Από εκεί θα πραγματοποιηθεί η διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στη Μαλακάσα, το Σχιστό και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και τη Δράμα.

Στη Χίο

Κατά την ίδια πηγή, στη Χίο έφτασαν ήδη οι έξι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας που θα εγκατασταθούν στο hotspot, προκειμένου από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν την εποπτεία της διαδικασίας επανεισδοχής των προσφύγων.

Με προβλήματα η επιχείρηση εκκένωσης στη Λέσβο

Στο μεταξύ, με προβλήματα συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης στη Λέσβο, στο hotspot της οποίας φιλοξενούνται 4.500 άτομα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν είχε προλάβει να ετοιμάσει τα χαρτιά, προκειμένου να ταξιδέψει με το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το πλοίο αναχώρησε τελικά το μεσημέρι της Κυριακής από τη Λέσβο και αντί για την Καβάλα, δόθηκε εντολή να κατευθυνθεί προς την Ελευσίνα.

Το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να φτάσουν στο νησί 18 αξιωματούχοι-παρατηρητές από την Τουρκία.

Στη Σάμο

Στη Σάμο, η κατάσταση με τους πρόσφυγες είναι σαφώς καλύτερη, αφού στο νησί βρίσκονται περί τα 1.000 άτομα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσει το «Νήσος Μύκονος» με 400 άτομα.

Την Κυριακή, περίπου 150 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κατέφτασαν στο νησί.

Με προβλήματα η καταγραφή μεταναστών σε κέντρο φιλοξενίας στα Ιωάννινα

Την ίδια ώρα, με προβλήματα και αντιδράσεις συνεχίζεται η καταγραφή των 1.167 προσφύγων και μεταναστών, που μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων.

Πολλοί αρνήθηκαν να μπουν στις σκηνές, διότι όπως υποστηρίζουν ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό.

Κάποιοι μάλιστα θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου έχουν τις οικογένειές τους, καθώς όπως λένε, το πρωί δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία να τους συναντήσουν, γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία.

Γιατροι που βρίσκονται στο χώρο επισημαίνουν ότι πολλά μικρά παιδιά είναι άρρωστα, ενώ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κάποιοι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στον χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές χωρητικότητας 8-10 ατόμων η κάθε μία.

2.000 στην Ελευσίνα

Στην Ελευσίνα αναμένεται να καταπλεύσουν το βράδυ της Κυριακής δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο μεταφέρει 1.453 άτομα από τη Μυτιλήνη και το «Blue Star Patmos», το οποίο παρέλαβε 635 άτομα από τη Χίο.

Αρχικά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας, ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού.

Μόλις αποβιβαστούν, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναμένεται να οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το πρωί της Κυριακής, στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το καταμαράν «Τera Jet» με 1.169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Σε ισχύ η Συμφωνία, αλλά «αποτυγχάνει»-Κοντεύουν 50.000 οι εγκλωβισμένοι

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments