Μέσα μεταφοράς εναντίον σωματικού βάρους

Μέσα μεταφοράς εναντίον σωματικού βάρους

H νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα όπως είναι το περπάτημα από και προς το σταθμό του λεωφορείου ή του μετρό, συμβάλλει σημαντικά -πέρα από τα οφέλη στην υγεία- και στο χάσιμο βάρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Φλιντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, μελέτησαν στοιχεία σε περισσότερα από 150.000 άτομα, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το βάρος τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η καλύτερη λύση μετακίνησης στη δουλειά, όσον αφορά το πάχος είναι το ποδήλατο: ενδεικτικά, ένας 53χρονος με βάρος 86 κιλά είναι πέντε κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά. Και μια 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδια ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο. Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα για τη δουλειά είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους.

Αλλά ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) είναι καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση με το ΙΧ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό ρόλο της στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Το ίδιο ισχύει επίσης για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. μέχρι/από τον σταθμό του μετρό).

Βέβαια δεν χρειάζεται και πολύ έρευνα για να διαπιστώσει κανείς πόσοι μυς συνεργάζονται στο ανθρώπινο σώμα, για να τρέξει κάποιος 10 μόλις μέτρα για να προλάβει το λεωφορείο σε σχέση με κάποιον που απλώς πατάει φρένο γκάζι στο αυτοκίνητό του. Αρκεί φυσικά να μην το παρακάνει ο «αθλούμενος» με το φαγητό. Σε αυτή τη περίπτωση το ποδήλατο είναι ανώτερο από το περπάτημα γιατί η ικανότητα της ισορροπίας προκαλεί αίσθημα ευφορίας και μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments