WikiLeaks για ενδεχόμενο θρησκευτικού πολέμου Σιιτών-Σουνιτών στη Συρία

WikiLeaks για ενδεχόμενο θρησκευτικού πολέμου Σιιτών-Σουνιτών στη Συρία

Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστάλη από τον προσωπικό υπολογιστή της κυρίας Χίλαρι Κλίντον ως email

Του Νίκου Αθηναίου

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πίστευαν σύμφωνα με «εμπιστευτικό» τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ –που προώθησε σε τρίτους ως email μέσα από τον προσωπικό της υπολογιστή τον Ιούλιο του 2012 η τότε αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας κυρία Χίλαρι Κλίντον– ότι ένας ενδεχόμενος θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ Σουνιτών-Σιιτών στη Συρία θα είχε ευμενείς εξελίξεις για το Ισραήλ και τη Δύση.

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, που αποχαρακτηρίστηκε από το Στέιτ εφέτος τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός WikiLeaks και έφερε στη δημοσιότητα το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Αγγλίας ήταν πεισμένες ότι η Ισραηλινή μυστική υπηρεσία πίστευε την εποχή εκείνη ότι «υπάρχει θετική πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας», γιατί αν έπεφτε το καθεστώς Ασσάντ, το Ιράν θα έχανε « το μοναδικό του σύμμαχο στη Μέση Ανατολή». Η πτώση του Ασσάντ θα μπορούσε να πυροδοτήσει στη συνέχεια «θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών που είναι η πλειονότητα στην περιοχή», γεγονός που θα είχε θετική εξέλιξη για το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση με απώτερο σκοπό την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και «την τελική πτώση της σημερινής κυβέρνησης» του.

eggrafo

Βέβαια μετά από την απομάκρυνση της κυρίας Κλίντον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του 2013, η αμερικανική εξωτερική πολιτική με αρχηγό τον κύριο Τζον Κέρι αγκάλιασε το Ιράν, ήρε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του, παρά τις αντιρρήσεις και τις συνακόλουθες τριβές της αμερικανικής ηγεσίας με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία που δεν θέλουν την άνοδο του Ιράν στην περιοχή και της ανάδειξής του ως ηγέτιδας δύναμης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία — όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να επέμβει παρά τα όσα είχε πει για «κόκκινες γραμμές» φοβούμενος μια νέα αποτυχία τύπου Λιβύης το 2011– το Ιράν μαζί με τη Χεζμπολά και τη Ρωσία αναδεικνύονται μέχρι στιγμής σε νικητές του πολέμου.

Μένει να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη και ποια θα είναι η γραμμή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ η κυρία Χίλαρι Κλίντον τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο πόλεμος στη Συρία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αφού εμπλέκεται μέσω ΝΑΤΟ, και επιδρά, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, διάφορες αραβικές χώρες, το Ιράν, και έχει επιπτώσεις σε ζωτικά θέματα όπως είναι το μεταναστευτικό και η ασφάλεια των ενεργειακών οδών.

Ως γνωστό, η αμερικανική Κυβέρνηση ουδέποτε αναγνώρισε ως γνήσιο το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων που αποκαλύπτει ο WikiLeaks.

eggrafo1

eggrafo2

eggrafo3

eggrafo4

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments