Στην Ειδομένη οι μετανάστες άρχισαν τις διαμαρτυρίες

Στην Ειδομένη οι μετανάστες άρχισαν τις διαμαρτυρίες

Πηγή:Nonparernews.gr

 

Περίπου 50 άτομα παραμένουν από το μεσημέρι της Δευτέρας πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα.

Το συγκεντρωμένο πλήθος είναι πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που πραγματοποιούν την κατάληψη της γραμμής και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα, όπως λένε.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ένα άτομο περιλούστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, με εύφλεκτο υλικό, αλλά τον απομάκρυναν οι πιο ψύχραιμοι.

Ελάχιστοι όσοι θέλουν να φύγουν από την Ειδομένη προς άλλες περιοχές της Ελλάδας-Ρεπορτάζ της Καθημερινής

Οταν έφτανε στην Ειδομένη περίμενε ότι θα συνέχιζε απρόσκοπτα –ή έστω με καθυστέρηση λίγων ημερών– την πορεία του. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως καθόταν στην πρώτη σειρά του λεωφορείου της επιστροφής. «Είμαι πολύ μπερδεμένος. Δεν έχω καταλάβει τι θα απογίνουμε», είπε ο 30χρονος Σύρος πρόσφυγας Μοχάμεντ Ταμίρ.

Ηταν ένας από τους λίγους που είχαν πεισθεί ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι απροσπέλαστος. Στο λεωφορείο οι μισές θέσεις ήταν άδειες, ενώ στα γύρω χωράφια εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πάλευαν να στερεώσουν τις νάιλον σκηνές τους στο έδαφος για να μην τις ξεριζώσει ο δυνατός αέρας.

Τις επόμενες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η πλειονότητα των ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό της Ειδομένης δεν είχε πεισθεί ακόμη για το ανώφελο της παραμονής τους εκεί. Ορισμένοι εξ αυτών διαμαρτύρονταν στις ράγες μπροστά από την πύλη του φράχτη της ΠΓΔΜ (με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών το τελευταίο 24ωρο).

Το πρώτο λεωφορείο που θα έφευγε από την Ειδομένη με όσους ήθελαν να μεταβούν σε επίσημο κέντρο φιλοξενίας άνοιξε τις πόρτες του το βράδυ της Παρασκευής. Κάποιοι από τους πρόσφυγες κοιμήθηκαν σε αυτό, καθώς δεν διέθεταν ούτε σκηνές το διάστημα που παρέμεναν στον καταυλισμό.

Το επόμενο πρωί το λεωφορείο δεν είχε ακόμα γεμίσει και ο οδηγός δεν γνώριζε τον τελικό προορισμό – θα τον μάθαινε στον δρόμο. Στις θέσεις βρίσκονταν Σύροι, Αφγανοί και λίγοι Αφρικανοί. Είχαν πληρώσει εισιτήριο 25 ευρώ για την άγνωστη διαδρομή.

«Μετά την τραγική συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία έχασα κάθε ελπίδα», είπε ο Ταμίρ που ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είχε φτάσει στη Λέσβο στις 25 Φεβρουαρίου και μέσα σε δύο ημέρες είχε βρεθεί στην Ειδομένη. Δεν έμενε στον καταυλισμό όπως η μεγάλη μάζα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά στο ξενοδοχείο Βεργίνα, στο χωριό Εύζωνοι. Εκεί ξόδεψε τα τελευταία χρήματά του. «Είχα λάβει τον αριθμό προτεραιότητας 209 όταν έφτασα στην Ειδομένη, μετά κατάλαβα όμως ότι ήταν άχρηστος», είπε στην «Κ» προτού μας διακόψει ένας συμπατριώτης του ζητώντας να επιβιβαστεί και αυτός στο λεωφορείο μαζί με το βρέφος του. «Θέλω να γυρίσω στη Συρία, στο Χαλέπι, δεν με νοιάζει. Μπορεί να είναι καλύτερα από εδώ», είπε ο άντρας απογοητευμένος.

Ιωάννινα: Eνταση στα Δολιανά κατά της φιλοξενίας προσφύγων-Κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στα Δολιανά Ιωαννίνων, όταν έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται με λεωφορεία 200 πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας. Κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, καθώς και στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η ένταση στα Δολιανά άρχισε όταν έγινε γνωστό ότι στο κέντρο φιλοξενίας μεταφέρονται ακόμη 200 πρόσφυγες. Κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν φραστικά στις τοπικές αρχές, ενώ παρέμεναν στο δρόμο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων.

Υποστήριξαν ότι η Μαθητική Εστία είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και αρνήθηκαν να επιτρέψουν να στηθούν σκηνές στο χωριό τους.

Μετά από 17 ώρες ταλαιπωρίας στις 4 τα ξημερώματα, οι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα για να περάσουν τη νύχτα. Ο στρατός προσέφερε φαγητό, νερό και υπνόσακους. Ένα παιδάκι με την οικογένειά του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος υγείας, ενώ Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού προσέφερε βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη.

Το μεσημέρι οι περίπου 200 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και πάλι από το κλειστό γυμναστήριο στα Γιαννιτσά.

Την ίδια ώρα, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στελεχών του κόμματος για την οργάνωση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Οι αντιεξουσιαστές έριξαν φυλλάδια, ενώ αποχωρώντας προπηλάκισαν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και έσπασαν τις τζαμαρίες των γραφείων. Όπως έγινε γνωστό, για το επεισόδιο προσήχθησαν 18 άτομα.

Νωρίτερα, ομάδα 50 αντιεξουσιαστών προπηλάκισε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ.Καχριμάνη και επιχείρησε να τον εμποδίσει να εισέλθει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο περιφερειάρχης είχε μια έντονη συνομιλία μαζί τους και τα πνεύματα ηρέμησαν όταν αποχώρησε. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών δήλωσε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, αλλά σε απομόνωση από τους κατοίκους της περιοχής και την υπευθυνότητα χειρισμών του θέματος των προσφύγων.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments