«Μητέρα του Σατανά» είναι το όνομα της βόμβας των Βρυξελλών

«Μητέρα του Σατανά» είναι το όνομα της βόμβας των Βρυξελλών

Οι αυτοσχέδιες βόμβες υπεροξειδίου ακετόνης που χρησιμοποιούνται από τους εκτελεστές αυτοκτονίας ονομάζονται “Μητέρες του Σατανά” γιατί συνήθως σκοτώνουν τους κατασκευαστές τους. Παρότι κατασκευάζονται από κοινά οικιακά υλικά όπως το ασετόν και το οξυζενέ έχουν τεράστια ισχύ και ένα σημαντικό πλεονέκτημα υπέρ των τρομοκρατών. Δεν ανιχνεύονται από τα ειδικά μηχανήματα γιατί δεν περιέχουν άζωτο. Έχουν όμως και ένα μειονέκτημα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στους κραδασμούς και τις αλλαγές της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να σκάνε με το παραμικρό πριν προσεγγίσουν τους στόχους οι εκτελεστές.

Οι αρχές με μια πρώτη εκτίμηση πιστεύουν πως στις σημερινές αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες χρησιμοποιήθηκαν τέτοιες βόμβες με βάση το υπεροξείδιο ακετόνης, παρόμοιες με αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί στις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν γίνει στις 7 Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο, αλλά και τις πιο πρόσφατες στο Παρίσι.
Αξιοσημείωτο είναι πως η αστυνομία γνωρίζει ακόμα και το όνομα ενός από τους άνδρες που φέρεται να κατασκεύασε τα γιλέκα -ο Ναγίμ Λακραουί τον οποίο κατονόμασε την προηγούμενη εβδομάδα η βελγική αστυνομία- παρ’ όλα αυτά παραμένει ελεύθερος.
Το υπεροξείδιο ακετόνης παρασκευάζεται σε ένα κοίλο δοχείο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να καλυφθεί με καρφιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, που δρουν ως «οβίδες» όταν η βόμβα εκρήγνυται.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments