«Καζάνι που βράζει» η Ειδομένη

«Καζάνι που βράζει» η Ειδομένη

Τον χώρο ελέγχουν πια οι μετανάστες!

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ειδομένη με το ενδεχόμενο εξέγερσης των μεταναστών να φαντάζει όλο και πιο ισχυρό.

Από το βράδυ και μετά επικράτησε ένταση στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίοι βλέποντας το κλίμα από νωρίς είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Ειδομένη αφού έβλεπαν ότι κανείς δεν μπορεί να τους δώσει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Ο καταυλισμός έχει περάσει πλέον στα χέρια ομάδας μεταναστών, με τους 70 αστυνομικούς που βρίσκονται εκεί να έχουν μάλλον διακοσμητικό παρά ουσιαστικό ρόλο αφού δεν επαρκούν για τους περίπου 15.000 μετανάστες.

Με το σύνθημα “No board, no food” οι ορισμένοι μετανάστες αρνούνται να πάρουν τροφή όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά και εξαναγκάζουν όλο τον καταυλισμό σε αυτήν την στάση. Όποιος ακολουθούσε διαφορετική τακτική προπηλακιζόταν ενώ πετροβόλησαν και τις καντίνες.

Με ισχυρό το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα οι εκπρόσωποι οργανώσεων, ΜΚΟ και εθελοντές αποχώρησαν από τον καταυλισμό, ενώ το ίδιο υποδείχθηκε από τους μετανάστες να κάνουν και τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Είναι σαφές ότι η περιοχή δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικών αρχών και είναι άγνωστο τι θα επακολουθήσει.

Έδιωξαν ΜΚΟ και δημοσιογράφους

Την Τρίτη το βράδυ ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όταν μια ομάδα νεαρών εξαγριωμένων προσφύγων που πραγματοποιούν διαμαρτυρία πάνω στις γραμμές του τρένου, γκρέμισε τους σιδερένιους κάδους και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν στήσει νωρίτερα άλλοι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες πάνω στη διάβαση των πεζών και οχημάτων που τέμνει τις σιδηροδρομικές γραμμές, πίσω από τα οποία βρίσκονταν τηλεοπτικές κάμερες.

Μια κάμερα τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και εξοπλισμός έπεσε στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Στον καταυλισμό επικρατεί προβληματισμός και εκνευρισμός ανάμεσα στους κόλπους των προσφύγων, μεταξύ αυτών που δεν επιθυμούν να δέχονται τροφή μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και άλλων που υποστηρίζουν ότι πρέπει ο δρόμος να παραμείνει προσβάσιμος, ώστε να υπάρχει μέριμνα για παροχή τροφής και νερού, τουλάχιστον για τα παιδιά τους.

Μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν να μοιράσουν γάλα για τα παιδιά στον καταυλισμό, αλλά από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατόν αποχώρησαν.

Οι ΜΚΟ διατήρησαν ωστόσο τις εγκαταστάσεις τους – και παρακολουθούν την κατάσταση, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν σε περίπτωση που ξαναχρειαστεί.

Το μεσημέρι επικράτησε ένταση όταν δύο νέοι επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Την κατάσταση έσωσαν ψυχραιμότεροι. Κοινή εκτίμηση πάντως είναι ότι η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη αν υπάρξει κάποιος νεκρός.

Ετοιμάζεται επέμβαση της ΕΛΑΣ

Το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη έχει πλέον προβληματίσει έντονα την Κυβέρνηση η οποία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση ως απλός παρατηρητής

Το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας σε περιορισμένη κλίμακα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ειδομένη είπε: «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments