Έκθεση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Κενά στην ασφάλεια ΕΕ κι Ελλάδος

Έκθεση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Κενά στην ασφάλεια ΕΕ κι Ελλάδος

Την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ύπαρξη κενών στο «δίχτυ» ασφάλειας της Ευρώπης και ξαναφέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας των δυτικών χωρών, απέναντι στα τρομοκρατικά σχέδια των τζιχαντιστών.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Καθημερινή, οι βελγικές και οι τούρκικες αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφος τους, χωρίς να μπορέσουν τελικά να τις αποτρέψουν .

Στην έκθεσή τους
οι ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών.
Πέρα από τις πληροφορίες για το πώς οι βομβιστές για μία ακόμη φορά- όπως αποκαλύφθηκε και μετά από το μακελειό στο Παρίσι- ξεγλίστρησαν από τα χέρια των αρχών πριν από το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο τους φόβους για την ανεπαρκή «οχύρωση» της «γηραιάς» ηπείρου απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Αναφορά στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι παραλείψεις που εντοπίζονται ακόμη στον έλεγχο και τη δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εξόδου στη χώρα αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως κενά στην αντιτρομοκρατική «ομπρέλα» της ΕΕ. «Σε ορισμένα hotspots εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται έλεγχοι ασφαλείας», επισημαίνεται στην έκθεση με έντονα γράμματα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι δύο από τα πέντε hotspots είναι πλήρως λειτουργικά, συνεχίζουν να καταγράφονται ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac, ενώ τονίζεται ότι «δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα σημεία εισόδου».

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Δεν καταχωρούνται στις βάσεις οι τζιχαντιστές

Οι ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Οπως αναφέρεται ως παράδειγμα, ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Επίσης αποκαλύπτεται ότι πέρυσι μόλις πέντε χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες για δράση τζιχαντιστών στη βάση δεδομένων της Europol.

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η πληροφορία που αποκάλυψε χθες ο ΣΚΑΙ ότι στο διαμέρισμα του εγκεφάλου της επίθεσης στο Παγκράτι Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ, υπήρχε και χάρτης με σχέδια επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments