Στη Λέσβο τη Δευτέρα η Υφυπουργός για Θέματα Διοίκησης των ΗΠΑ

Στη Λέσβο τη Δευτέρα η Υφυπουργός για Θέματα Διοίκησης των ΗΠΑ

 

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυρία Χέδερ Χίγκινμπότομ, Αναπληρώτρια υφυπουργός για Θέματα Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού θα έρθει στη Λέσβο την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Στέιτ η επίσκεψη αυτή «υπογραμμίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδος να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών ανθρώπινα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται το «μόνιμο ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την ευημερία των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, «συμπεριλαμβανόμενων όσων διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν σωτηρία στην Ευρώπη»

Η κυρία Χίγκινμπότομ θα επισκεφθεί σημεία στα οποία γίνεται η καταγραφή προσφύγων/μεταναστών, και «θα συνομιλήσει με νεαρά άτομα σε ένα τοπικό κέντρο». Θα έχει επίσης συναντήσεις «με άλλες αντιπροσωπείες» για να συζητήσουν «τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν για να διευρύνουν και να βελτιώσουν την παγκόσμια προσπάθεια για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες».

Μετά από τη Λέσβο, η Αμερικανίδα επίσημος θα μεταβεί στη Γενεύη, όπου θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής κατά τη διάρκεια ειδικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η υφυπουργός κ. Βικτόρια Νούλαντ είπε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αμερικανική Πρεσβεία, στις 11 Μαρτίου, ότι η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει διάφορα αιτήματα «για άμεση [αμερικανική] ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα» στα οποία οι ΗΠΑ θα απαντούσαν «στις αμέσως προσεχείς ημέρες». Ακόμα, η κ. Νούλαντ είχε εκφράσει έμμεση αλλά σαφή δυσαρέσκεια για την Ειδομένη αλλά όχι για τα Διαβατά, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα κέντρα σαν και αυτό » προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να σκεφθούν καλύτερα για το που θα πάνε στη συνέχεια και προκειμένου να εφαρμοστούν καλύτερα οι συμφωνίες με την ΕΕ καθώς και η ελληνοτουρκική συμφωνία.

Ίσως λοιπόν η επίσκεψη Χίγκινμπότομ είναι συνέχεια εκείνων των συζητήσεων.

Λαμβανομένου του τεράστιου αμερικανικού ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες/μετανάστες, όπως φάνηκε χθες από τα μηνύματα των κυρίων Ομπάμα και Κέρι για την 25η Μαρτίου και της κυρίας Νούλαντ όταν ήταν στην Αθήνα, ίσως η επίσκεψη Χίγκινμπότομ δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινή γνώμη να πληροφορηθεί την αμερικανική προσπάθεια για τη βελτίωση του μεταναστευτικού θέματος σε ότι αφορά την Ελλάδα και την επίδραση του θέματος αυτού στο εθνικό συμφέρον.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητό για την κοινή γνώμη τι σημαίνει για τη χώρα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το σημείο της ανακοίνωσης του Στέιτ που μιλά για «απέλπιδα προσπάθεια να βρουν σωτηρία στην Ευρώπη» οι πρόσφυγες/μετανάστες. Μπαίνει καθόλου θέμα «σωτηρίας» της Ελλάδας;

Η κυρία Χίγκινμπότομ 43 ετών σήμερα, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα σε τέτοια θέση στην Αμερικανική Κυβέρνηση, και ο διορισμός επικυρώθηκε από το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2013. Συνεργάζεται με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι το 1999.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments