Προσφυγικό και αξιολόγηση «πνίγουν» τον Τσίπρα

Προσφυγικό και αξιολόγηση «πνίγουν» τον Τσίπρα

Στην σκληρή πραγματικότητα προσγειώνεται σήμερα η κυβέρνηση με τα προβλήματα να δημιουργούν μέγγενη για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, που θα επιχειρήσουν επικοινωνιακή αντεπίθεση μέσα από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Δικαιοσύνης.

Η καθυστέρηση ωστόσο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η αποτυχία εφαρμογής της Συμφωνίας των Βρυξελλών για το προσφυγικό, είναι εκείνα που πιέζουν περισσότερο την κυβέρνηση, αν και άμεση λύση πρέπει να δοθεί και στην εκκρεμότητα Μουζάλα, η οποία συνεχίζει να είναι αγκάθι στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ.

Σχέσεις που δεν πρόκειται να μπουν σε φάση ρήξης καθώς η «καρέκλα» της εξουσίας φάνηκε ότι αποτελεί την ισχυρότερη συγκολλητική ουσία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά που καθημερινά περνούν από σαράντα κύματα, κυρίως λόγω της διαφοράς νοοτροπίας και θέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων ιδιαίτερα σε εθνικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ Νίκου Φίλη και Δημήτρη Καμμένου για το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου.

Η αξιολόγηση

Στο ζήτημα της αξιολόγηση όλοι παραδέχονται πλέον ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι οι καταγγελίες κατά της στάσης του ΔΝΤ δεν επαρκούν για να καλυφθεί το πρόβλημα, κυρίως στην αγορά που έχει στεγνώσει από ρευστό.

Η κυβέρνηση, βλέπει ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και οι ευρωπαίοι εταίροι που ήθελαν η αξιολόγηση να κλείσει πριν το καθολικό Πάσχα. Ξέρει όμως ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο επώδυνο και αν είναι και με όσο σκληρά μέτρα και αν συνοδεύεται πρέπει να γίνει το συντομότερο.

Τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για να μπορέσει να «γυρίσει» την εικόνα της επιταχυνόμενης φθοράς μέσα από την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Το μέγαρο Μαξίμου, δια του πρωθυπουργού, πιέζει πολιτικά -και θα συνεχίσει να πιέζει- στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράλογες αξιώσεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, που δεν συνάδουν με τη συμφωνία του Ιουλίου και καθυστερούν τη διαδικασία. Το στίγμα, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε κομματικά όργανα, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην “Εποχή”, μίλησε για τακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, “διότι είναι εκτός τόπου και χρόνου”.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι στις 22 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ σκέπτονται σοβαρά ακόμα και να καταγγείλουν εκείνον εκ των δανειστών που με τη στάση του και τις παράλογες απαιτήσεις του κωλυσιεργεί το κλείσιμο της διαδικασίας και εμποδίζει την πρόοδο της οικονομίας.
Το προσφυγικό

Την ίδια ώρα η πρόδηλη αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό αλλά και άστοχες δηλώσεις όπως αυτές του κ. Μάρδα, προκαλούν άγχος για την διόγκωση του προβλήματος και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς παρά τις εκκλήσεις για εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, η Άγκυρα ουδόλως ή ελάχιστα δείχνει να ενδιαφέρεται, με την κυβέρνηση να τρέμει μπροστά στο βέβαιο ενδεχόμενο καλυτέρευσης του καιρού, όπου αναπόφευκτα οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρας μας θα αυξηθούν.

Η κυβέρνηση, και μεγάλη μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιούν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και όχι μόνο. Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί και η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η στάση των κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει την προσεχή Τετάρτη και με το οποίο θα διευθετεί νομικά ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Η υπόθεση Μουζάλα

Τέλος όσον αφορά στην «υπόθεση Μουζάλα» ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το τετ α τετ των κ. Τσίπρα – Καμμένου θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη, μετά δηλαδή από την προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αναμένεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να περάσει στην αντεπίθεση. Είναι βέβαιο ότι θα εξαπολύσει επίθεση κατά της ΝΔ, ιδιαίτερα με την περίπτωση των εκβιαστών δημοσιογράφων και τη σχέση τους με το ταμείο του κόμματος επί Σαμαρά.

Αν θα αποδώσει καρπούς η αντεπίθεση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη στάση του κ. Μητσοτάκη και το εάν θα συνεχίσει να καλύπτει τον κ. Σαμαρά και τα ατοπήματα των συνεργατών του.

Στην υπόθεση Μουζάλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και το κύριο επιχείρημά του απέναντι στον κ. Καμμένο είναι ότι «το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την αντικατάσταση του κ. Μουζάλα αυτήν την περίοδο, είναι μεγαλύτερο από αυτό που δημιουργεί η παραμονή του, πολύ περισσότερο όταν δημοσίως έχει παραδεχθεί λεκτικό λάθος και δημοσίως είναι πρόθυμος να διατυπώσει την εθνική θέση για το Σκοπιανό».

Μια υποχώρηση πάντως στο ζήτημα αυτό από την πλευρά του κ. Καμμένου ίσως σημάνει μια ακόμη κυβερνητική θέση για το κόμμα του.

Συγκεκριμένα δεν είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, ως συνέχεια της προηγούμενης πληροφορίας, θα προτείνει στον κ. Καμμένο την ανεξαρτητοποίηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με υπουργό τον κ. Μουζάλα και αναπληρωτή υπουργό πρόσωπο που θα προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, για να μπορεί –όπως λένε κάποιοι με περιπαιχτική διάθεση- «να κρατάει το τρενάκι στις ράγες»!!!

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments