Fed και ΕΚΤ βαδίζουν ανάποδα

Fed και ΕΚΤ βαδίζουν ανάποδα

Μπορεί η πολιτική του Ομπάμα να κατηγορηθεί για διάφορα, αλλά και οικονομική σταθερότητα εδραίωσε και την ανεργία μείωσε στο 4,9%. Κάθε μήνα μάλιστα ο λευκός οίκος ανακοινώνει επίσημα και με όποιο τρόπο μπορεί, τις νέες θέσεις εργασίας.

Τοιουτοτρόπως λοιπόν εκτιμάται πως θα προκύψουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο, αντιστοίχως, είχαν δημιουργηθεί 242.000, αλλά και οι 200.000 θέσεις εξακολουθούν να φανερώνουν στέρεη αύξηση, εξετάζοντας την προηγούμενη εξαετία. Στη περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, αυτή την περίοδο αυτό που απασχολεί οικονομολόγους και αναλυτές είναι αν το οικονομικό κλίμα συμβάλλει σε μία ακόμα περικοπή επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Και όμως παρότι η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν ακούστηκε απροσδόκητα μετριοπαθής στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, άλλα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δημιούργησαν την προσδοκία ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων ακόμη.

Όταν λοιπόν έρχεται μια εμφανής άνοιξη στην χώρα των ευκαιριών, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού η Κεντρική Τράπεζα του Μαρόκου την Τρίτη 22 Μαρτίου προχώρησε σε περικοπή του βασικού της επιτοκίου και εντάχθηκε κι αυτή στον ίδιο χώρο με άλλα 46 πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χαλάρωσης από τις αρχές του 2015. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την 15η φορά μέσα στο 2016, δηλαδή μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, που μία ακόμα κεντρική τράπεζα προβαίνει σε κάποια κίνηση νομισματικής χαλάρωσης. Μετά το Μαρόκο ακολούθησαν ακόμα δυο κεντρικές τράπεζες, της Ταϊβάν και της Τουρκίας, οπότε οι κινήσεις έφθασαν τις δεκαεπτά.

Η παρέλαση των παρεμβάσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα εξακολουθήσει, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρίσκεται στην κεφαλή και να δίνει τον τόνο. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός, αναμένεται να υποχωρήσει σε ετήσια βάση για δεύτερο μήνα διαδοχικά. Το διαφοροποιημένο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα απεικονιστεί στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν 24 ώρες αργότερα και θα αφορούν την απασχόληση. Οι συμμετέχοντες οικονομολόγοι και αναλυτές σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters εκτιμούν πως σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Μάρτιο σε αρνητικό έδαφος στο -0,1%, έναντι της μεγαλύτερης πτώσης του -0,3% τον Φεβρουάριο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πραγματική μείωση τιμών, αν και ορισμένοι πιθανόν να ισχυριστούν ότι αυτός δεν είναι κανονικός αποπληθωρισμός.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ούτε έχει εδραιωθεί εις βάθος στον οικονομικό μηχανισμό ούτε μπορεί να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες, με το σκεπτικό πως οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Ωστόσο ο αρνητικός πληθωρισμός δεν παύει να απέχει πολύ από τα επίπεδα που προσδοκά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιδιώκει ο δείκτης του πληθωρισμού να διαμορφωθεί κατά τι χαμηλότερα από το 2%. Ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί από το 2013 και μετά. Αυτός είναι ο λόγος καθώς και η ευπάθεια της ανάπτυξης, που έκαναν την ΕΚΤ πριν από λίγες ημέρες να επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση και να περικόψει το επιτόκιο του ευρώ. Μία ακόμα πτώση στις τιμές δεν θα βοηθήσει στο να πιστέψει κανείς πως τα πράγματα θα βελτιωθούν. «Το πιο ανησυχητικό πράγμα σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές είναι η εκ νέου επιδείνωση στις προβλέψεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ. Κάτι που σημαίνει πως η ανεργία στην Ευρωζώνη, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments