Πολύς καπνός, αλλά μικρή φωτιά

Πολύς καπνός, αλλά μικρή φωτιά

Του Κώστα Πασίση

Πολύς καπνός, αλλά μικρή φωτιά. Αυτό έμεινε ως βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης. Και αυτό διότι λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση, περισσότερο το Μαξίμου και λιγότερο η Συγγρού, έκαναν διαρροές για μεγάλες αποκαλύψεις, με διευθύνσεις και ονόματα που θα προκαλέσουν πάταγο.

Τελικά οι πολίτες που παρακολούθησαν το καλά προετοιμασμένο πολιτικό σώου διαπίστωσαν ότι η διαπλοκή για την Ελλάδα αποτελεί φάντασμα. Διαπλοκή και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι για την Ελλάδα όνειρα θερινής νυκτός.

Όσοι παρακολούθησαν την περιβόητη συζήτηση έγιναν μάρτυρες για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης, αντί να πρυτανεύσει η κοινή λογική και η συνεννόηση των κομμάτων, κυριαρχεί η πόλωση και η ένταση. «Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη». «Καμμένος κατά Μητσοτάκη – Βενιζέλου» και όλοι εναντίον όλων.

Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων μόλις τερματίσθηκε η πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση έσπευσαν να πανηγυρίσουν τη μεγαλειώδη νίκη των αρχηγών τους. Ήταν μια παράσταση για δύο. Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα και το αντίθετο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει έδειξε τις προθέσεις του. Πόλωση και διχασμός. Αυτός ήταν ο στόχος του και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Ο Πρωθυπουργός κονταροχτύπηθηκε πολλές φορές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η κατάσταση ξέφυγε των επιτρεπτών ορίων.

Ο Τσίπρας πάντως εμφανίσθηκε ότι δεν έγινε τυχαία Πρωθυπουργός και θα πέσει δύσκολα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε ευχάριστα τους βουλευτές και τους οπαδούς του κόμματος του. Εμφανίσθηκε σκληρό καρύδι. Και για πρώτη φορά απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει την Εξουσία επί ισοις όροις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις. Παρότι έχει κατηγορηθεί για προνομιακές σχέσεις με την αόρατη διαπλοκή, ήταν ο μόνος που μίλησε στοιχειωδώς με διευθύνσεις και ονόματα και έφερε σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Φώφη Γεννηματά δεν εξέπληξε κανέναν. Κινήθηκε στα γνωστά της βήματα και επανέλαβε το αίτημα της πολιτικής συνεννόησης που τουλάχιστον είναι εύηχο στην κοινή γνώμη.
Ο Πάνος Καμμένος έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το δεξί δεκανίκι του Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος των ειδικών αλλά «βρώμικων» αποστολών. Στράφηκε κυρίως στη δευτερολογία του εναντίον όλων. Μέχρι και τις κατηγορίες για παιδεραστία του Νικ. Γεωργιάδη θυμήθηκε για να πλήξει ανεπιτυχώς τον αρχηγό της Ν.Δ

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε τα αυτονόητα που δεν λένε οι μεγάλοι του πολιτικού παιχνιδιού. Και για άλλη μια φορά επιχείρησε να στηρίξει την πρόταση του για την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κινήθηκε στη γνώριμη γραμμή του ΚΚΕ, χωρίς να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι.
Τέλος ο Νίκος Μιχαλιάκος βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει το προσωπικό του πρόβλημα και επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ – ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε πολιτικό επίπεδο το μοναδικό νέο στοιχείο που προέκυψε από την συζήτηση ήταν η προαναγγελία της εξεταστικής επιτροπής που θα προτείνει για την διερεύνηση των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ, από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα ο Πρωθυπουργός δεν διαφώτισε τους πολίτες όσον αφορά την καταπολέμηση της διαπλοκή. Για άλλη μια φορά υπήρξε πολέμιος της μόνο στα λόγια. Για την ταμπακιέρα ουδέν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κίνηση του Πρωθυπουργού για εξεταστική, απάντησε με πολιτική ντρίμπλα. Αποδέχτηκε το αίτημα , υπό την προϋπόθεση να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ για τα capital controls, το μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση». Κάτι για το οποίο δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ ζήτησε ευθέως πρόωρες εκλογές. «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments